Brownie s narandžom: Sočan i svjež kolač za cijelu porodicu

/

Brownie je kolač koji je posljednjih godina dostigao veliku popularnost, a pored fenomenalnih ukusa, domaćice ga vole jer se vrlo jednostavno priprema.

Iako postoje razni recepti i sa samo nekoliko sastojaka, ovaj čokoladni kakao biskvit možete obogatiti i raznim dodacima, poput banana, orašastih plodova, npr. pečenih lješnjaka, ali i kombinirati sa sirom i dobiti predivne cheesecake brownies.

Možete mu dodati i voće, s čokoladom se posebno slažu maline, ali i narandža.

Danas vam donosimo recept za brownies s nadjevom od narandže, a okus podsjeća na Jaffa kolač.

Sastojci:

Za preliv od narandže:

  • 500 ml svježe iscijeđenog soka od narandže
  • izrendana korica narandže
  • 50 g šećera
  • 35 g kukuruznog brašna
  • 100 ml vode
  • 40 g kondenziranog mlijeka

Za biskvit:

  • 50 g tamne čokolade, nasjeckane
  • 225 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 g kakaa
  • 125 g šećera
  • prstohvat soli
  • 350 g kondenziranog mlijeka
  • 100 ml običnog mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 130 g otopljene tamne čokolade

Priprema:

  1. KORAK

Prvo pripremite preliv od narandže. Pomiješajte kukuruzno brašno i vodu u maloj posudi i ostavite sa strane. Pomiješajte sok, koricu i šećer u tavi i zagrijavajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite kuhati još 3 minute. Dodajte tekućinu od kukuruznog brašna i neprestano mutite dok se ne zgusne.

  1. KORAK

Pustite da se preliv kuha još 3-5 minuta pa dodajte kondenzirano mlijeko i dobro promiješajte. Ugasite vatru i pustite da se preliv ohladi. Tepsiju 13×9 obložite prozirnom folijom, u tepsiju ulijte ohlađenu kremu i ravnomjerno rasporedite, pa tepsiju stavite u zamrzivač. Kad se preliv ohladi, izvadite ga iz kalupa i ostavite u zamrzivač s prozirnom folijom.

  1. KORAK

Pripremite tijesto tako što ćete pomiješati brašno, so, kakao i šećer, zatim dodati mokre sastojke i dobro izmiješati. Zatim umiješajte nasjeckanu čokoladu. Zagrijte peć na 180 stepeni, a tepsiju obložite papirom za pečenje. Pola smjese za tijesto izlijte u tepsiju i ravnomjerno rasporedite.

  1. KORAK

Na tijesto stavite smrznuti nadjev od narandže, zatim ulijte preostalo tijesto i rasporedite ga da pokrije nadjev. Pecite 25-30 minuta, provjerite čačkalicom je li pečeno – čačkalica mora izaći vlažna, ali ne mokra. Ako je tijesto mokro, nastavite peći i ponovite test, prenosi Faktor.

spot_img

Povezani postovi

Pogodila vas je sandžija? Evo šta ovaj narodni izraz stvarno znači

Izraz sandžija jedan je od mnogih narodnih izraza koji...

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...