Nutricionistica otkrila koje voće je veoma zdravo za bubrege

/

Uravnotežena prehrana je općenito ono što se preporučuje za zdravlje cijelog organizma pa tako i bubrega.

Bubrezi imaju brojne funkcije u našem organizmu, među ostalim pomažu u održavanju ravnoteže tekućine i elektrolita, regulaciji krvnog pritiska i metabolizma vitamina D.

Uravnotežena prehrana je općenito ono što se preporučuje za zdravlje cijelog organizma pa tako i bubrega, a ona podrazumijeva, pravilan unos i omjer makronutrijenata odnosno proteina, ugljikohidrata i masnoća te mikronutrijenata natrija, kalija, kalcija, fosfora, cinka, selena, različitih vitamina i vode, objašnjava nutricionistica Sandra Hrg.

Namirnice bogate fitohemikalijama, poput voća i povrća, smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti, pa tako i bolesti bubrega. Svježe voće može biti dobar izvor ugljikohidrata i vlakana, a poznato je da su vlakana u prehrani osoba oboljelih od hronične bubrežne bolesti, povezana s boljom prognozom same bolesti.

Također, ta ista vlakna mogu pomoći u regulaciji šećera u krvi ne dopuštajući nagli skok šećera u krvi što naravno nije dobro ni za koga, a sljedeća je skupina voća prema nutricionistici Brandy Winfree Root, idealna za oboljele od bolesti bubrega:

Jabuke – srednje veličine ima oko 25 g ugljikohidrata, četiri grama vlakana i malo je kalija. To ih čini odličnim izborom za bubrežne bolesnike. Možete ih dodati zobenim pahuljicama ili je pojesti samostalno s malo maslaca od kikirikija.

Kupine – jedna šoljica sadrži oko 15 g ugljikohidrata i gotovo osam grama vlakana što ih čini savršenim obrokom i međuobrokom. Osim toga, odličan su izvor vitamina C i K te bakra i mangana.

Jagode – šoljica jagoda ima oko 12 g ugljikohidrata i tri grama vlakana te dobar izvor vitamina C i mangana.

Ananas – šoljica svježih komadića ananasa sadrži oko 20 g ugljikohidrata i dva grama vlakana. Također je odličan izvor mangana i bakra, a ima malo kalija.

Papaja – porcija od 50 grama ovog tropskog voća obiluje vitaminom C, ima oko 50 kalorija i dva grama vlakana, međutim zbog sadržaja kalija nemojte pretjerivati s unosom ovog voća.

Kruške – kruška srednje veličine dobar je izvor vitamina C i folata i ima oko 25 g ugljikohidrata i pet grama vlakana.

Lubenicu također ubrajamo u poželjno voće. Šoljica narezanih kockica lubenice sadrži oko 30 kalorija, osam grama ugljikohidrata i manje od 200 mg kalija. To čini lubenicu namirnicom s niskim sadržajem kalija. Ipak, previše može biti problem ako bubrezi više ne filtriraju dobro kalij. Dakle, ako vam je liječnik rekao da ograničite hranu s previše kalija u sebi, najbolje je da se ograničite na samo šoljicu lubenice, piše Živim.

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Najčešće probavne tegobe: Ovo voće pomaže kod nadutosti i zatvora

Dr. Joseph Salhab, poznati gastroenterolog koji na TikToku ima...

Đumbir kao saveznik protiv prehlada: Kada i kako ga je najbolje konzumirati?

Jesen je doba kada se naš imunitet suočava s...

Savjet za žene: Ovaj oblik obrva stoji svima

Obrve se mogu činiti kao sporedan detalj koji nije...

Može izazvati nelagodu i zdravstvene probleme: Ova grupa ljudi ne bi trebala jesti paradajz čorbu

Paradajz čorba je izvor mnogih minerala i vitamina, ali...