Tešanj: Predizborna kampanja sa nedostatkom kreativnosti i transparentnosti

/

Ušli smo u drugu polovinu predizborne kampanje za lokalne izbore 2024. godine. Dosadašnji dojam koji je ostao u javnosti je pretežno negativan, jer se većina kampanja doživljava kao “šablonska” i bezidejna, s primjetnim manjkom kreativnosti, borbenosti i energije, a posebno odsustvom konkretnih programa stranaka.

Opozicija je ujedinjena u svom fokusu na problem vodosnabdijevanja, no osim toga, malo je inovacija u pristupu. Kampanje koje se trenutno vode podsjećaju na one od prije više od dvadeset godina, s jedinim dodatkom upotrebe društvenih mreža, prvenstveno Facebooka, te masovne produkcije kratkih video materijala kandidata za općinska vijeća.

Također, primjetan je rast novih stranica na društvenim mrežama koje koriste u nazivu ime “Tešanj” isključivo za potrebe ove kampanje. Ono što izaziva zabrinutost jeste činjenica da se ne zna ko stoji iza tih stranica – nema informacija o vlasnicima, urednicima, novinarima, a stranice funkcionišu bez impresuma, što postavlja pitanje o njihovoj vjerodostojnosti.

Kandidati za Općinsko vijeće Tešanj masovno koriste ove “no name” platforme za vlastitu promociju, čime se dovodi u pitanje njihova posvećenost transparentnosti i zakonito poslovanju.

Ključno pitanje je: Kako kandidati koji se već sada oslanjaju na netransparentne metode planiraju djelovati unutar Općinskog vijeća i biti transparentni?

Do sada su jedino dvije stranke svoje kampanje postavile na zakonitim, transparentnim osnovama. Ostale stranke, koje se deklarativno zalažu za borbu protiv korupcije i transparentnost, pokazale su se nedoraslima zadatku.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Prva debata kandidata za načelnika Tešnja: Pregled i analiza ključnih trenutaka

Na TV SMART-u održana je prva debata kandidata za...

Prvi komšija ili budući lider? Otkrijte ko je Adnan Spahić

Adnan Spahić, čovjek čije vrline, ustrajnosti, požrtvovanosti i srdačnosti...

Esad Bašić – Hrabri nezavisni glas za Tešanj bez stranačkih ograničenja!

U svijetu politike gdje su stranačke podjele često važnije...

Da li znate da prilikom glasanja za općinska vijeća možete izabrati samo tri imena

Uoči lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, zakazanih za...