Održan 4. Međunarodni turnir u šahu Tešanj open 2024

/

U znak sjećanja na tešanjske šahiste Halida Hafizovića i Jasmina Smailbegovića održan je 4. Međunarodni turnir u šahu Tešanj open 2024. Turnir je održan u nedjelju 29.9.2024. godine u prostorijama motela Motel Plavi u Jelahu. Organizator turnira  je Šahovsko društvo Tešanj.

Pravo sudjelovanja imali su igrači iz zemlje i inostranstva ELO 2300 Rapid rejtinga. Učestvovao je 71 igrač. Plasman je napravljen prema kategorijama rejtinga i uzrasta u muškoj i ženskoj konkurenciji. Tempo igre je 15 minuta po Švajcarskom sistemu sa 7 kola i sa važećim pravilima FIDE za ubrzani šah  (Rapid). Glavni sudija turnira je bio Mirza Miralem iz Sarajeva, zamjenik Sead Hafizović sudija Mirza Šakota. Seada Hafizović je ujedno bio i direktor  turnira. U organizaciji turnira učestvovali su i Sead Kašibović, Mirza Šakota, Mesud Unkić, Sedad Alićehajič.

Nagradni fond iznosio je 1850 KM.

Pokrovitelj turnira je bio Ured Premijera Ze-Do kantona i Općinski Načelnik, zlatni sponzor BH Telekom, a partneri: Enker d.d., Mann und Hummel BA, Medifarm, Contessa d.o.o, Madi d.o.o., AS d.o.o, Tešanjski kiseljak, Grawe osiguranje i Lasta d.o.o. Čapljina.

Prvi potez na turniru je povukao sin r. Jasmina Smailbegovića Besim.

Pobjednik turnira je Hadžović Amir Fide majstor (FM) koji je osvojio prvu nagradu od 500 KM.

Pobjednik Amir Hadžović

Redoslijed devet sljedećih mjesta koja su nagrađena:

  1. Kamberović Senad FM (300 KM)
  2. Lazić Emanuel FM (200 KM)
  3. Marković Dušan (150 KM)
  4. Koso Ekrem (100 KM)
  5. Šišić Muhamed (100 KM)
  6. Aleksić Neven (100 KM)
  7. Omerčić Muhamed (50 KM)
  8. Kadušić Jasmin (50 KM)
  9. Omerkić Ahmed (50 KM)

Najbolje plasirani kadet je Lukić Đorđe (50 KM)

Najbolje plasirana kadetkinja je Đurić Anastasija (50 KM)

Najbolje plasirani senior rejtinga 1600-1800 je Ibrahimović Emil (50 KM)

Najbolje plasirani senior rejtinga 1801-2000 Hatibović Samir (50 KM)

Najbolje plasirani igrač kluba ŠD Tešanj Huremović Elmedin AFM (50 KM)

Najbolje plasirani učesnik turnira iz ŠD Tešanj Elmedin Huremović

Nakon podjele nagrada izvršena je i dodjela Plaketa zaslužnim pojedincima za šah u Tešnju: Ibrahim Ljevaković, Ibrahim Hukić, Husein Galijašević, Berzad Vilašević, Rizo Fejzić, Rizo Ajanović, Besim Smailbegović i Sedad Alićehajić.

Sead Hafizović i Husein Galijašević

Šahovski klub u Tešnju osnovan je 1950. godine i zvao se Edhem Ajanović.  Prvi zvaničan meč odigrao je sa šahovskim klubom Edo Blažek iz Teslića. Šahovsko društvo Tešanj  registrovano je 2003. godine.

Kroz šahovski klub i šahovsko društvo  prošle su generacije šahista. Hasan Smailbegović je stekao titulu majstora. Berzad Vilašević je bio jedan od najvećih talenata bh šaha. Preminuli Halid Hafizović i Jasmin Smailbegović su vrhunski tešanjski šahisti koji dolaze iz dvije generacije. Halid je jedan od osnivača kluba, igrao je dugo godina pri čemu je prvak grada bio 27 puta. Za njega je bila rezervisana prva ploča. Jasmin Smailbegović pripada mlađoj generaciji, rano je preminuo i sigurno je da  još puno mogao dati tešanjskom šahu. Bio je prvak grada tri puta. On je sa Berzadom Vilaševićem bio predvodnik jedne nove generacije šahista. Bio je dostojan nasljednik Halida Hafizovića. U znak sjećanja na ovu dvojicu vrsnih šahista po četvrti put je organiziran šahovski turnir.

Halid Hafizović 1932-2012
Jasmin Smailbegović 1958-2014

 

 

 

 

Piše: Husein Galijašević

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pronađene dvije neeksplodirane naprave na području općine Tešanj

Tokom protekla 72 sata, Operativni centar civilne zaštite općine...

Tešanj: Prijavljena teška krađa u automehaničarskoj radnji u Potočanima

Dana 29.09.2024. godine, u 09:00 sati, Policijskoj stanici Tešanj...

Bejbi bum: Tokom vikenda rođeno osam beba u Tešnju

Prema izvještaju Službe civilne zaštite Tešanj, u proteklih 72...

Tešanjska sramota: Stranke i politički kandidati plaćaju presuđenom narko dileru Miralemu Merdiću za promociju

Tešanj pod opsadom jednog čovjeka – Miralema Merdića, notornog...