U nekim slučajevima, smrzavanje hrane može ozbiljno uništiti ukus ili teksturu, pa je najbolje izbjegavati to ako želite da sastojci duže traju.
Zamrzivači mogu biti pravi spasitelj kada je u pitanju smanjenje bacanja hrane kod kuće.
Mnoge vrste hrane i obroka mogu se jednostavno čuvati ovdje ako nemate vremena da ih pojedete svježe, produžavajući njihov rok trajanja i sprečavajući nepotrebno bacanje hrane. Međutim, ako je vaš prostor za skladištenje ograničen, optimizacija postaje ključna.
To podrazumijeva skladištenje samo pogodnih namirnica, a prema potrošačkim stručnjacima iz Which?, postoje određeni proizvodi koje ne treba čuvati u zamrzivaču jer bi mogli biti uništeni, navodi Express.
Jaja
Konkretno, tvrdo kuhana ili cijela jaja. Stručnjaci upozoravaju: “Ona se mogu proširiti i napuknuti ili postati gumena i neukusna.”
Ako želite smrzavati jaja, prvo ih treba razbiti i ili odvojiti bjelanjke od žumanjaka ili ih umutiti zajedno prije stavljanja u zamrzivač.
Jogurt i pavlaka
Mlijeko i sir često se mogu smrzavati bez značajnog uticaja na njihov ukus ili teksturu, ali to nije slučaj s jogurtom i pavlakom. Stručnjaci savjetuju: “Ako odlučite smrzavati ove namirnice, budite spremni na potencijalno vodenu i zrnastu konzistenciju.”
Odmrznuta hrana Stručnjaci također naglašavaju da se namirnice koje su već jednom odmrznute ne bi trebale ponovo smrzavati. Upozoravaju: “Što više puta smrznete nešto, veći je rizik od trovanja hranom.”
Krastavci, salata i lubenica
Najbolje je izbjegavati smrzavanje voća i povrća s visokim sadržajem vode. Prema savjetu stručnjaka: “Voda unutar njih se širi i oštećuje stanične zidove. Kada počnu da se odmrzavaju, ostaje vam kašasta masa.”
Pržena hrana
Stručnjaci sugeriraju da se izbjegava smrzavanje domaće pržene hrane jer to rijetko dobro ispadne. Upozorenje je jasno: izgubit ćete ukus i hrskavost, što će rezultirati vodenom razočaranju, čak i ako pokušate ponovo pržiti, piše Radio Sarajevo.