Tešanj pod opsadom kriminala: Službeni podaci potvrđuju – Miralem Merdić iza rešetaka zbog dugogodišnjeg kriminala

/

Sudske presude pokazuju da je “lažno predstavljanje” zapravo ‘modus operandi’ ovog višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela

 Nakon prethodno objavljenog teksta koji je izazvao burne reakcije u javnosti, donosimo vam šokantne, ali službene podatke o kriminalnim aktivnostima Miralema Merdića, čovjeka koji godinama terorizira Tešanj, lažno se predstavljajući kao novinar. Ovaj samozvani “medijski djelatnik” zapravo je notorni prevarant i kriminalac s brojnim presudama iza sebe.

Prema kaznenoj evidenciji Uprave policije, Merdić Miralem, sin Mehmedalije, rođen 27.12.1979. godine u Doboju, evidentiran je za niz ozbiljnih krivičnih djela. Ovaj osuđeni kriminalac, koji je odslužio višestruke zatvorske kazne, sada koristi društvene mreže kako bi manipulirao i zastrašivao građane Tešnja.

Službeni podaci ne lažu – kako je Merdić godinama gradio svoj kriminalni dosje

I dok se Miralem voli predstavljati kao neko ko je u medijima, sudske evidencije govore sasvim drugu priču. U septembru 2019. godine, sud u Tešnju presudio je da Merdić treba služiti dvomjesečnu kaznu zatvora zbog krivičnog djela prevare i zloupotrebe ovlaštenja iz članka 239/3 Krivičnog zakona Federacije BiH. Merdić je tada obmanjivao ljude i pribavljao imovinsku korist putem prevara.

Godinu prije toga, u aprilu 2019., Merdić je dobio još jednu presudu – ovaj put za lažno predstavljanje i prevaru, zbog čega je osuđen na godinu dana zatvora prema članku 238/1. Ovaj članak pokriva zloupotrebu kroz lažno predstavljanje s ciljem pribavljanja imovinske koristi. Istog dana, Merdić je dobio još jednu presudu, opet zbog lažnog predstavljanja, i kazna je produžena za dodatnih godinu dana.

Slučajevi iz ranijih godina: od prevare do zloupotrebe položaja

Merdićeve kriminalne aktivnosti sežu i do 2014. godine kada je osuđen na šest mjeseci zatvora, plus dvije godine uslovne kazne, zbog zloupotrebe ovlaštenja prema članku 55 Krivičnog zakona. Ovaj članak pokriva širok spektar prevara i zloupotrebe službenih položaja u cilju pribavljanja koristi.

Godine 2011., Merdić je opet osuđen, ovaj put zbog zloupotrebe položaja i prevare iz članka 290/5 Krivičnog zakona, što mu je donijelo kaznu od dva mjeseca zatvora i dodatnu godinu uslovne kazne.

Dugogodišnji kriminalni staž: dokazi crno na bijelo

Ali prava avantura kreće još 2008. godine. Merdić je tada osuđen na šest mjeseci zatvora i dvije godine uslovno zbog zloupotrebe položaja i imovinskih prevara. To je bila prekretnica u njegovoj kriminalnoj karijeri.

U avgustu 2008. godine, dobio je kaznu od 30 dana zatvora i godinu uslovno zbog sličnog djela – obmanjivanja i lažnog predstavljanja. Ovaj obrazac se ponavlja kroz čitavu njegovu kriminalnu prošlost, dok je 2006. godina donijela novu presudu od šest mjeseci zatvora zbog prevara iz članka 283/1.

Zaključak: Kako presude otkrivaju pravog Merdića?

Ovi zvanični podaci jasno pokazuju ko je zapravo Miralem Merdić. Umjesto da se suoči s posljedicama svojih postupaka, ovaj višestruki povratnik u kriminalu i dalje se predstavlja kao “novinar”, zavaravajući javnost i iskorištavajući društvene mreže za vlastitu korist.

Lažno predstavljanje je zapravo ‘modus operandi’ ovog višestrukog povratnika u vršenju krivičnih djela. Merdić se već godinama predstavlja kao novinar, iako je poznato da njegovo djelovanje nema nikakve veze s pravim novinarstvom, već se radi o manipulaciji i prevarama, što je potvrdila i sudska praksa.

Tešanj i njegova lokalna zajednica suočeni su s ozbiljnom prijetnjom. Kriminalac koji se krije iza lažne medijske fasade nije samo opasnost za novinarsku profesiju, već predstavlja prijetnju sigurnosti građana. Ovaj slučaj zahtijeva hitnu reakciju institucija – od porezne uprave do pravosudnih organa – jer je očito da Miralem Merdić koristi digitalnu platformu za provođenje svojih kriminalnih aktivnosti.

Građani Tešnja, budite oprezni – ovaj čovjek nije novinar. Nastavit će se…

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešanj: Kamioni s pomoći kreću ka poplavljenim područjima Jablanice i Konjica

Tešnjaci,  Damir Numić, Adem Begović, Denis Aličković, Adil Halilović,...

Hudo među prvima u Jablanici kako bi pomogao

Današnje scene iz Jablanice podsećaju na pravu kataklizmu: više...

MADI: Saopštenje za javnost povodom elementarne nepogode u BiH

Povodom teške situacije koja je zahvatila područje Bosne i...

MADI – Najavljena finansijska podrška za uposlenike

Najveća mesna industrija u Bosni i Hercegovini MADI najavila...