Poznat sastav budućih vijećnika za OV Tešanj – PRELIMINARNI REZULTATI

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Nakon lokalnih izbora u Tešnju, preliminarni rezultati otkrili su sastav budućeg Općinskog vijeća koje će se sastojati od čak devet stranaka.

SDA Tešanj je doživjela povijesni uspjeh, povrativši snagu nakon što je početkom godine prošla kroz političke turbulencije izazvane formiranjem novog političkog projekta NAPRIJED, na čelu sa Šemsudinom Mehmedovićem. Uprkos tim izazovima, SDA je odnijela veliku pobjedu, osiguravši devet vijećnika u Općinskom vijeću. Tako će SDA predstavljati Rifet Sejdinović, Amir Kurtić, Elma Ćeman, Omer Ramić, Jakub Rošić, Aida Halilović, Edin Mujčić, Emina Tatarević i Merzudin Kruško. S druge strane, SDP Tešanj, iako oslabljen, osvojio je četiri vijećnička mandata, a njihovi vijećnici su Enes Hodžić, Amir Pilav, Hasan Galijašević i Boban Kršić. Koalicija Stranke za BiH i Demokratske fronte imat će dva predstavnika, Hasana Handžića i Harisa Jašića.

Stranka NAPRIJED osvojila je pet vijećničkih mjesta – i to će biti Amir Dujsić, Adem Kurdić, Fahrudin Pezer, Enes Hadžić i Muhamed Džihić.

Kako sada stvari stoje, niko s njima nema namjeru ulaziti u politički savez. Jedno od najvećih iznenađenja je stranka Snaga naroda, koja je, iako formirana tek nekoliko mjeseci pred izbore, uspjela osigurati jednog vijećnika – Damira Numića.

Ipak, njegov uspjeh nije slučajan: iza tog uspjeha stoji Adil Halilović, predsjednik Općinske organizacije Snage naroda u Tešnju. Adil, poznat po svojoj velikodušnosti, pa neki bi rekli i naivnosti, stavio je sebe kao posljednjeg na listi stranke, čime je Numiću osigurao priliku da zablista. Mnogi se pitaju je li Halilović bio toliko plemenit ili jednostavno – budala.

NES i BPS su među najvećim gubitnicima ovih izbora. Obje stranke su pretrpjele pad od 50% vijećničkih mjesta, dok je SDP smanjio broj vijećnika na četiri.

Ipak, Snaga naroda priredila je iznenađenje, uspjevši preći izborni prag i osigurati svoje mjesto u vijeću, unatoč pesimističnim prognozama.

Već sada je jasno da će većinu u Općinskom vijeću Tešanj formirati SDA, koja ima dominaciju, ali s dinamičnim i šarolikim sastavom ostalih vijećnika, predstoji zanimljivo razdoblje za politiku ovog grada.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poraz Mehmedovića u Tešnju!

Rezultati lokalnih izbora 2024. su pokazali da je SDA...

SDA ZDK: Odličan rezultat, osvojili smo devet od jedanaest načelničkih mjesta

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona izrazio je...

Imali osam kandidata, svi izgubili: “Uglavnom smo zadovoljni”

Politički pokret Naprijed! uglavnom može biti zadovoljan rezultatom na...

Prof. dr. Mesud Ajanović – NIP-ov nosilac liste koji zna šta radi

Kada se govori o izborima, jedan čovjek već odavno...