Teška šteta na vitalnoj infrastrukturi: Uništeno 17 km ključne željezničke pruge!

/

Zbog elementarne vremenske nepogode koja je zahvatila veći dio Bosne i Hercegovine 3. i 4. oktobra došlo je do ozbiljnog oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni saobraćaj na pruzi Sarajevo-Čapljina-Sarajevo, saopćeno je iz Željeznica FBiH.

Navode da su stručne ekipe ŽFBiH na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture.

Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku.

Željeznice FBiH upućuju apel svojim komintetima i putnicima da iznađu alternativna rješenja za transport roba i prevoz putnika na toj dionici, dok ne budu sanirana velika oštećenja na željezničkoj infrastrukturi, saopćeno je iz te kompanije.

DO MOSTARA SAMO ALTERNATIVNIM PRAVCIMA

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putu Jablanica-Prozor i Jablanica-Blidinje došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, klizišta i bujičnih poplava zbog čega je saobraćaj obustavljen. Alternativni pravci (Sarajevo-Mostar) u vrijeme ove obustave su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Obustavljen je saobraćaj i na putevima: Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva), gdje je zbog izlijevanja vode na kolovoz, bujičnih poplava i odrona saobraćaj obustavljen.

U područjima gdje pada kiša apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu.

Zbog poplava i odrona koje su pogodile BiH došlo je do oštećenja pruge i pružnih postrojenja na dionici Ostrožac-Grabovica kod Jablanice u dužini od 17 kilometara, usljed čega je obustavljen kompletan putnički i teretni promet na pruzi Sarajevo-Ploče.

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ BIT ĆE NEKOLIKO MJESECI U PREKIDU

Željeznički saobraćaj bit će nekoliko mjeseci u prekidu, a procjenjuje se da će dnevna šteta koju će zbog toga pretrpjeti Željeznice FBiH veća 143 hiljade eura dnevno jer Luka Ploče ključna je snabdijevanje brojnih industrijskih pogona u BiH.

U Pločama je oko 400 hiljada tona robe. Dnevno tom prugom se preveze 10 hiljada tona robe iz Ploča u BiH i dalje prema Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj.

“Stručne ekipe ŽFBiH su svakodnevno na terenu i utvrđuju stepen oštećenja željezničke infrastrukture. Najkritičnije mjesto je u na području Donja Jablanica, lokalitet Komadinovo vrelo, gdje su oborinske vode pokrenule ogromno klizište što je u potpunosti uništilo nekoliko propusta, te je pruga u dužini od 200 metara ostala visiti u zraku, što će iziskivati veće građevinske radove, a što nadmašuje i kapacitete ŽFBiH. Eksperti moraju predložiti novo rješenje, s obzirom da je kompletan pejzaž izmjenjen i nedostaje zemljište koje je odnijelo klizište, u smislu izgradnje mosta, vijadukta, novog nasipa ili pak, djelimično izmještanje željezničke trase, a koje se mora rješavati u paketu sa cestovnom infrastrukturom”, kazali su iz ŽFBiH za portal Slobodna Bosna.

Uprkos neprohodnosti, timovi Željeznica FBiH su normalizovali prugu do lokacije Komadinovo vrelo iz pravca Mostara, a iz pravca Ostrošca izvode se radovi na uspostavljanju prohodnosti do željezničke stanice u Donjoj Jablanici.

Pitanje je mogu li sami sanirati novonastalu situaciju.

“Uz svo aktivirano ljudstvo i mehanizaciju, s obzirom na stepen devastacije, ŽFBiH ne mogu samostalno riješiti ovaj problem i o istom su informirale Vladu FBiH i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija kako bi se čim prije uspostavila normalizacija odvijanja željezničkog prometa na ovoj dionici”, rekli su za Slobodnu Bosnu iz ŽFBiH.

Glavni korisnici usluga željezničkog transporta roba na području Bosne i Hercegovine, za koje se obavljao transport željeznicom preko Luke Ploče su: GIKIL, Arcelor Mittal Zenica, Aluminij Mostar, Alternativa Sarajevo, Tranzit export Ilijaš, Cementara Kakanj, CIBOS Ilijaš, Ferum Zenica, Soda So Tuzla, BELISAR Brčko, Hold Ina Podlugovi i Elektroprivreda Srbije.

Godišnji prihod ŽFBIH je 57 miliona eura, a 70 posto otpada na prevoz roba iz Luke Ploče.

Izvor: Akta

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas u BiH oblačno s kišom, od sutra slijedi promjena vremena

Jutros je u našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno...

Imenovan novi direktor BH Pošte

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministasrtva unutrašnjih...

Neradna nedjelja bliže realizaciji: Prijedlog zakona pred parlamentarcima

Više od 96 posto među 1.452 ispitanika traži da...

Život strankinja u BiH bez legalizovanog boravka

Suada Mehmeti iz Kosova je sa roditeljima došla u...