Poraz Mehmedovića u Tešnju!

/

Rezultati lokalnih izbora 2024. su pokazali da je SDA i dalje vodeća politička stranka u Tešnju sa osvojenih 9 vijećničkih mandata i apsolutno nadmoćnom pobjedom kandidata SDA za načelnika općine Tešanj gospodina Suada Huskića.

Sa ovim rezultatom je zapravo jasno da će i u Općinskom vijeću Tešanj SDA vrlo lako i jednostavno okupiti potrebnu većini koju čini minimalno 13 vijećnika.
Oko SDA Tešanj su se ispočetka stidljivo, a poslije u sve većem broju počeli okupljati nekada uticajni i ugledni članovi SDA, ali i drugi, koji su se ranije distancirali iz politike zbog neslaganja sa Šemsudinom Mehmedovićem. Po prvi put je otvorenu podršku lokalnoj SDA dao ratni komadant OG 7 JUG Mustafa Cerovac, svojim javnim obraćanjem kroz medije
Muhidin Alić, ali i komadanti Ismet Avdić, ugledni doktor Sejdinović, Muharem Ahmić-Hare, Sakib Kurtić, kao i bivši načelnik Adem Huskić i nekadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj Rasim Omerbašić, kao i nekadašnji zastupnik u Skupštini Ze-do kantona Haris Sejdić.

I sam sastav povjereništva SDA Tešanj je pokazao vraćanje nekih uglednih članova SDA poput Semira Sejdinovića, Himze Smajića, ali i Edina Jabandžića, suvlasnika kompanije MADI, najveće mesne indsutrije u regionu. Privrednici su isto tako poslali jasnu poruku da su uz SDA, ali svojim nemješanjem u izbore i Medžlis IZ Tešanj. Izbori su pokazali da je politički projekat NAPRIJED, osnivača Šemsudina Mehmedovića, u Tešnju u startu doživjeo poraz. Izborni cilj stranke NAPRIJED u Tešnju je bio 7 odnosno maksimalno 8 vijećnika, međutim osvojili su tek 5 mandata, a njihov kandidat za načelnika općine Adnan Lihić je doživio debakl dobivši manje glasova i od kandidata SDP-a gospodina Pašića. Poraz u Tešnju, gdje su se Mehmedovićevi kandidati suočili s konkurencijom SDA i drugih stranaka,
može se tumačiti i kao signal da Mehmedović više nema političku snagu
koju je ranije imao u svom rodnom kraju.

Ovaj rezultat postavlja pitanje o budućnosti njegovog političkog djelovanja i postojanosti stranke Naprijed BiH u političkom životu Bosne i Hercegovine. Ovo bi mogao biti kraj političke karijere Šemsudina Mehmedovića. Njihova kampanja u Tešnju nije donijela niti ponudila ništa novo. Radilo se po oprobanom obrascu starom 25 i više godina. Skupovi su
pravljeni na način da je u mjesto gdje se održavaju dolazilo masa pristalica sa strane i tako se išlo po cijeloj općini stvarajući lažan utisak veličine i snage.
Mehmedović nije imao ni otovrenu podršku prijatelja, poput Fuada Šišića, koji je važio kao uticajan i ugledan član društveno-političke zajednice, niti tešanjskih privrednika, ali ni nevladinih udruženja i sportskih klubova, pa samim time kad se sve sagleda, rezultat izbora je i pokazao da nisu mogli dogurati dalje od 5 vijećnika.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

SDA ZDK: Odličan rezultat, osvojili smo devet od jedanaest načelničkih mjesta

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona izrazio je...

Poznat sastav budućih vijećnika za OV Tešanj – PRELIMINARNI REZULTATI

Nakon lokalnih izbora u Tešnju, preliminarni rezultati otkrili su...

Imali osam kandidata, svi izgubili: “Uglavnom smo zadovoljni”

Politički pokret Naprijed! uglavnom može biti zadovoljan rezultatom na...

Prof. dr. Mesud Ajanović – NIP-ov nosilac liste koji zna šta radi

Kada se govori o izborima, jedan čovjek već odavno...