Ukoliko imate malo “viška” vremena, predlažemo vam da sebe, ukućane i/ili prijatelje, iznenadite jelom koje svi vole.
Riječ je o legendarnim buredžicima, a mi vam donosimo recept za najbolju verziju – tako su dobri, da već možemo namirisati onaj blagi miris bijelog luka…
Sastojci za tijesto:
- 500 grama brašna
- malo soli
- tri kašike ulja
- voda
Fil:
- 500 g mljevenog mesa
- malo soli
- malo bibera
- dvije glavice isjeckanog crvenog luka
- Premaz za jufke:
- malo ulja
- malo putera
Preliv:
- 500 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- 5-6 kašika pavlake ili kajmaka
- četiri čehna sitno isjeckanog bijelog luka
- malo soli
- malo putera
Način pripreme:
Brašno staviti u zdjelu – raširiti ga prema rubovima i dodati malo soli i ulja, pa vodom zakuhati jufku. Nakon desetak minuta jufku podijeliti na 10 dijelova i od svakog napraviti male jufke. Ponovo ostaviti jufke da odstoje desetak minuta i svaku razviti oklagijom otprilike u veličini malog tanjura.
Otopiti maslo i puter pa svaku jufku namazati. Tako namazane jufke složiti jednu na drugu po pet komada. Kad jufke malo odstoje ponovo ih razviti valjkom (olagijom) u pravougaoni oblik (naravno 5 jufki zajedno) i isjeći ih nožem na kocke odprilike 6×6 cm.
Na svaku kocku u sredinu staviti pripremljeni fil i zatvarati buredžike podižući krajeve prema sredini.
Kad završite sa jednom jufkom isto uraditi i sa drugom, buredžike složiti u tepsiju pomastiti i peći oko 30 minuta u zagrijanoj rerni na 250C, s tim što nakon desetak minuta smanjite rernu na oko 220C stepeni.
Kad su buredžici pečeni zalijete ih prelivom. Još malo pomastite preko toga i vratite u rernu 3-4 minute.
Prijatno!