Milion KM za poplavljene općine: Vijeće ministara BiH nije imalo više novca

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je milion KM pomoći za pet općina pogođenih katastrofalnim poplavama u noći sa 3. na 4. oktobar, i to po 200.000 KM za Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak i Kreševo.

Prema informacijama koje smo dobili iz Vijeća ministara BiH, ministri iz reda bošnjačkog naroda predložili su veći iznos, ali nije bilo više novca u tekućoj rezervi budžeta institucija Bosne i Hercegovine.

Kako nam je rečeno, u tekućoj rezervi Vijeća ministara BiH ostalo je 46.000 KM.

Tekuća rezerva budžeta bh. institucija iznosi otprilike 4,2 miliona KM. Od tog iznosa Vijeće ministara je raspolagalo sa oko 2,1 milion KM. Preostali iznos, dakle također otprilike 2,1 milion KM, dat je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kolegija Vijeća ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (znači za 12 funkcionera) da sami odlučuju kome će ih dodijeliti.

Imajući u vidu da je Vijeće ministara BiH raspolagalo sa otprilike 2,1 milion KM rezerve, a informacije koje smo dobili iz Vijeća ministara su da je ostalo još 46.000 KM, to znači da je više od milion KM, mimo pomoći za poplave, već potrošeno.

Poznato je da je u prvih šest mjeseci ove godine Vijeće ministara BiH iz tekuće rezerve odobrilo novac za organizaciju prijema povodom Kurban-bajrama u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i za tu namjenu je potrošeno otprilike 12.700 KM. To je navedeno u informaciji Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine upućenoj bh. Parlamentu.

U Službenom listu Bosne i Hercegovine nema više objavljenih odluka o tome gdje je preostali iznos tekuće rezerve kojom je raspolagalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Izvor: Faktor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Isplata posmrtnina za penzionere u FBiH: Koliko traje i koja dokumentacija je potrebna?

Jedno od najčešćih pitanja upućenih Federalnom zavodu za penzijsko...

Danas na sanaciji terena u Donjoj Jablanici 30 pripadnika Oružanih snaga

Tijekom dana nastavljeni su radovi na raščišćavanju ruševina, puteva...

CIK utvrđuje rezultate, (grado)načelnici prvi u foteljama

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ovoj sedmici...

Psi lutalice zaklali više od pola stada bh. poljoprivrednika: “Sve je rastjerano, izranjavano…”

Samir Kermo, poljoprivrednik iz Busovače, našao se u teškoj...