Zabrinjavajući podaci: Pretilost među djecom i adolescentima porasla četiri puta

/

Stope pretilosti među djecom i adolescentima porasle su čak četiri puta, dok su se kod odraslih više nego udvostručile, pokazala je nova velika analiza provedena na čak 222 miliona ispitanika u 190 zemalja.

Stope pretilosti u Europi su relativno niske u poređenju sa globalnim brojkama, pri čemu je Gruzija, sa najvišom stopom u Europi, rangirana na 33. mjestu u svijetu.

Međutim, postoji jasna podjela unutar Europe, gdje Balkan i Istočna Evropa pokazuju znatno više stope, što je pod uticajem tradicionalnih dijeta bogatih ugljenim hidratima i mastima, kao i promjenljivih faktora životnog stila.

Prema istraživanju, stanje u Hrvatskoj je iznimno zabrinjavajuće (31,4 posto pretilnih) u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Sloveniju… Od Hrvatske su samo lošiji Mađarska i Rumunija, kada gledamo zemlje sa Balkana i Istočne Europe.

BiH je na zadovoljavajućih 22 posto, Slovenija na 19,9 posto, Srbija23,1, a Crna Gora na 18,7 posto.

Nasuprot tome, zapadne zemlje poput Francuske i Švicarske imaju niže stope, uz podršku javnozdravstvenih inicijativa i uravnoteženijih dijeta.

“Pretilost je povezana s ozbiljnim zdravstvenim rizicima poput srčanih bolesti i dijabetesa, što opterećuje zdravstvene sisteme. Adresiranje ovih razlika je ključno za poboljšanje zdravstvenih ishoda širom Evrope”, navodi se u analizi.

Izvor: radiosarajevo

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Muči vas bronhitis? Donosimo prirodan, nadasve ukusan lijek za ovu dosadu

Ljekovita krema od banane je odlično prirodno sredstvo protiv...

Ovaj džem je gotov za pola sata, bez šećera i kuhanja

Donosimo vam recept koji vas kroz kratak i jednostavan...

Iznenadite svoje ukućane: Recept za buredžike koje svi obožavaju

Ukoliko imate malo "viška" vremena, predlažemo vam da sebe,...

Tajne Zodijaka: Ova tri horoskopska znaka rođena su da promijene svijet

Promijeniti svijet je težak zadatak, ali ipak to je...