Gulaš je jelo koje zauzima posebno mjesto u tradiciji mnogih naroda, a njegovo bogatstvo okusa i mirisa mami na uživanje.
Ovaj ukusni specijalitet, koji potiče iz srednje Europe, savršeno spaja meso, povrće i začine, stvarajući obrok koji grije dušu.
U nastavku vam donosimo jednostavan i provjeren recept za gulaš koji će zasigurno postati omiljeno jelo u vašem domu. Možete ga servirati uz rižu ili krompir pire.
Sastojci (za 8 osoba):
- 60 dag junećeg buta
- 2 glavice luka
- 3 komada bijelog luka
- biber
- sol
- 1 kašika vegete
- pola kašičice mljevene crvene paprike (po želji)
- 5 dl paradajz sosa
- 1.5 l vode
- lovorov list
- peršun
- 1 kašika prezle
Priprema:
Crveni i bijeli luk narezati na sitno ili staviti u sjeckalicu da se dobro usitne pa popržiti na malo ulja. Dok se prži luk ukoliko je potrebno podlijevati sa vodom da ne zagori.
Kad je luk gotov, dodati meso, so, biber i pržiti dok ne dobije lijepu boju, zatim dodati vegete, peršuna i lovorov list. Par minuta miješati pa dodati pasirani paradajz i vode da bude u visini prsta-dva preko mesa.
Kuhati oko 40 minuta do sat vremena te na kraju dodati veliku kašiku prezle pa kuhati još 10-15 minuta, piše Radio Sarajevo.