CIK utvrđuje rezultate, (grado)načelnici prvi u foteljama

/

Pročitaj mi ovu vijest.

0:00 0:00
100

Download Audio

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u ovoj sedmici počeće sa utvrđivanjem izbornih rezultata tamo gdje su se stekli uslovi, a nakon što istekne rok za žalbe i donesu rješenja po tim žalbama stvoriće se uslovi i za potvrđivanje rezultata izbora u BiH.

“Nakon što se utvrde rezultati počinju da teku rokovi od tri dana o kojima se CIK izjašnjava i tek poslije odluka po tim žalbama moguće je donijeti odluku za potvrđivanje rezultata, zatim objaviti te rezultate u ‘Službenom glasniku BiH’ i na kraju uručiti uvjerenja o dodjeli mandata”, rekli su nam u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Ako je suditi po ranijim izborima, poslije utvrđivanja rezultata političke partije i pojedinci najviše će tražiti ponovno brojanje glasova, međutim CIK u rijetkim slučajevima to i dozvoljava, i uglavnom ono što utvrdi to na kraju i potvrdi. Sam Izborni zakon BiH definisao je da se rezultati izbora potvrđuju u roku od 30 dana od dana završetka, a u izuzetnim slučajevima taj rok se može produžiti na 45 dana.

Kada je riječ o postizbornim rokovima, u Republici Srpskoj Zakonom o lokalnoj samoupravi definisano je da se prva sjednica novoizabrane skupštine saziva najkasnije u roku od 30 dana od dana objavljivanja odluke o potvrđivanju rezultata izbora u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”. Slično je i u Federaciji BiH, ali tu svaki kanton ima svoj zakon.

Ako pretpostavimo da će CIK ove sedmice početi s utvrđivanjem izbornih rezultata, tek sljedeće sedmice može se očekivati da će oni biti i potvrđeni, a nakon toga i početkom novembra objavljeni u “Službenom glasniku BiH”. Od tada u roku od 30 dana prvu sjednicu novoizabrane skupštine saziva predsjednik skupštine iz prethodnog saziva, a u slučaju da to ne uradi predsjednik iz prethodnog saziva, nju će sazvati najstariji odbornik iz prethodnog saziva, a ako se ni to ne desi, sjednicu će sazvati natpolovična većina odbornika novog saziva.

“Prvom sjednicom skupštine do izbora predsjednika predsjedava najstariji odbornik novog saziva, kome u radu pomažu dva najmlađa odbornika novog saziva koji su iz reda političkih stranaka koje imaju najveći broj odbornika u skupštini”, navodi se u Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

U najgorem slučaju, a ako se budu poštovali postizborni rokovi, lokalne skupštine biće sazvane početkom decembra.

Kod gradonačelnika, odnosno načelnika opština situacija je malo drugačija i oni će mandate preuzeti znatno ranije. Zakonom o lokalnoj samoupravi definisano je da se primopredaja dužnosti obavlja najkasnije o roku od osam dana od dana stupanja na snagu rješenja o izboru, imenovanju ili postavljenju. Tačnije, načelnik i gradonačelnik nakon što dobije sertifikat o izboru, u roku od osam dana preuzima mandat, s tim da će načelnici koji su obnovili mandat novi mandat praktično preuzeti danom prihvatanja certifikata o izboru.

Što se tiče ostalih funkcionera jedinica lokalne samouprave, primopredaja se vrši u roku od 15 dana od dana konstituisanja skupštine, s tim da se skupština smatra konstituisanom onda kada se izabere predsjednik skupštine.

“U slučaju da se primopredaja dužnosti između funkcionera koji predaje dužnost i novoizabranog funkcionera koji prima dužnost u organu jedinice lokalne samouprave ne izvrši u roku, ministar (uprave i lokalne samouprave) će u roku od tri dana donijeti naredbu da se primopredaja dužnosti mora izvršiti u roku od 48 časova od dana objavljivanja naredbe u ‘Službenom glasniku Republike Srpske'”, piše u Zakonu o lokalnoj samoupravi Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Isplata posmrtnina za penzionere u FBiH: Koliko traje i koja dokumentacija je potrebna?

Jedno od najčešćih pitanja upućenih Federalnom zavodu za penzijsko...

Danas na sanaciji terena u Donjoj Jablanici 30 pripadnika Oružanih snaga

Tijekom dana nastavljeni su radovi na raščišćavanju ruševina, puteva...

Milion KM za poplavljene općine: Vijeće ministara BiH nije imalo više novca

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je milion KM...

Psi lutalice zaklali više od pola stada bh. poljoprivrednika: “Sve je rastjerano, izranjavano…”

Samir Kermo, poljoprivrednik iz Busovače, našao se u teškoj...