Poskupljenje hrane u BiH: Čokolada postaje luksuz i simbol rasipništva

/

U Bosni i Hercegovini, poskupljenje hrane postalo je ozbiljna briga za građane, s cijenama koje neprestano rastu i dodatno otežavaju svakodnevni život.

Prema podacima Eurostata, u 2023. godini cijene prehrambenih proizvoda u BiH iznosile su 85 posto prosjeka Evropske unije, dok je nivo cijena u cijeloj zemlji na samo 58 posto evropskog prosjeka. Ove brojke ukazuju na rastući problem koji dodatno otežava život stanovništvu, čije su plate daleko od evropskih standarda.

Jedan od najvidljivijih aspekata ovog poskupljenja su cijene čokolade, koja nije osnovna namirnica, ali je postala simbol rasipništva. U augustu 2023. godine, kilogram mliječne čokolade u Republici Srpskoj koštao je prosječno 25 KM, što je povećanje od 5 KM u odnosu na prošlu godinu. Zabrinjavajući je podatak da je čokolada poskupila za čak 35,3 posto u samo jednoj godini. U septembru su cijene ponovno porasle, s čokoladom od 80 grama koja se sada prodaje između 2,40 KM i 3,60 KM, dok se čokolada s rižom od 220 grama prodaje za 9,10 KM.

Poskupljenja su zabilježena i kod drugih prehrambenih proizvoda. Kilogram džema u augustu 2023. godine košta 9 KM, dok je u istom mjesecu 2021. bio 5 KM. Cijena meda također se povećala, s prosječnih 17,40 KM na 20 KM, a neki pčelari već traže 30 KM za kilogram, zbog loših vremenskih uvjeta koji su utjecali na prinos.

Osim toga, rastu cijene i mliječnih proizvoda. Evropski maslac se krajem septembra trgovao na svjetskim tržištima po rekordnoj cijeni od 8.706 dolara po metričkoj toni, što je 83% više u odnosu na prošlu godinu, pokazuju najnoviji podaci Evropske komisije. Povećanje cijena maslaca u Evropi moglo bi imati efekta i na tržište u Bosni i Hercegovini. Cijene maslaca u Bosni i Hercegovini već su na visokom nivou, a povećanje cijena zbog globalnih tržišnih pritisaka može dodatno otežati situaciju za potrošače.

Poskupljenje maslaca i čokolade posebno će utjecati na slastičarnice i proizvođače kolača koji će biti prinuđeni podići cijene poslastica u skladu sa inflacijom.

Osim toga, od početka rusko-ukrajinske krize, kilogram mljevene kafe poskupio je za više od 6 KM, što predstavlja rast od gotovo 50 posto. Danas prosječna cijena šolje kafe u kafićima iznosi 2,15 KM, dok je prije tri godine bila 1,44 KM.

Prema najavama, cijene brašna će rasti za dodatnih 10 posto, što će dodatno opteretiti kućne proračune. Iako je godišnja stopa inflacije u augustu pala na 1,3 posto, cijene proizvoda i usluga i dalje rastu. Dugotrajna ljetna suša i povećan uvoz voća i povrća dodatno će opteretiti budžete građana u nadolazećim mjesecima.

S obzirom na kontinuirani rast cijena hrane i osnovnih namirnica, građani BiH se suočavaju s izazovima koji dodatno opterećuju njihove budžete, piše Tuzlanski.

spot_img

Povezani postovi

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH: Na birou 260.000, a posao aktivno traži samo 70.000 osoba

Adnan Delić (NiP), ministar rada i socijalne politike FBiH,...

Kako ostvariti pravo na povrat poreza na dohodak u BIH?

Često pitanje krajem godine je kako ostvariti pravo na...

Treba li BiH uvesti restrikcije mladima u korištenju interneta?

Sve češće svjedočimo porastu cyber kriminala u Bosni i...