Mušmule: Zaboravljeno voće koje ima neprocjenjiva nutritivna svojstva

/

Mušmula je neobično voće, karakterističnog ukusa i specifične teksture, porijeklom iz jugoistočne Evrope i zapadne Azije, a vijekovima je cijenjeno zbog svojih nutritivnih svojstava.

Mušmule su voćke iz porodice ruža (Rosaceae), a plod im je okrugao, braon boje, sa pet karakterističnih “zuba” na vrhu. U početku su tvrde i gotovo nejestive, ali postaju ukusne tek kada sazrijevaju, odnosno postanu meke i smežurane. Ovaj proces zrenja je presudan za njihovu potrošnju, jer tada voće dobija sladak i delikatan ukus.

Iako mušmule na prvi pogled mogu djelovati neugledno i neprivlačno, iza njihovog izgleda krije se mnoštvo hranljivih materija koje blagotvorno djeluju na organizam.

Sezona mušmula počinje u kasnu jesen, obično u oktobru i novembru, kada se plodovi beru, ali najbolji ukus dobijaju tek poslije prvih mrazeva. Zato se za mušmule često kaže da su zimsko voće – voće koje je najbolje jesti kada je već prezrelo. Kada se uberu, obično se ostavljaju na hladnom i suvom mjestu da sazre. Poslije nekoliko nedjelja ili mjeseci postaju mekane i spremne za konzumaciju.

Plodovi se mogu kuvati ili peći i koristiti u raznim jelima, kao što su kompoti, džemovi, marmelade ili sosevi. Njihova slatko-kisela nota daje poseban ukus poslasticama, a često se kombinuju sa jabukama, kruškama i drugim voćem.

Listovi mušmule takođe imaju ljekovita svojstva i mogu se koristiti za pravljenje čaja koji pomaže kod smetnji u varenju i jača imunitet. Mada, nešto rijeđe, mogu se sušiti za konzumaciju tokom zime, na sličan način kao suve šljive ili smokve.

Šta su mušmule i zašto su moćno voće

Sadrže visok udio dijetalnih vlakana, koja pomažu u regulisanju digestivnog sistema i sprečavaju zatvor. Zbog svojih prirodnih laksativnih svojstava, često se preporučuju osobama sa problemima sa varenjem. Ovo voće je bogato vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta i zaštitu organizma od infekcija. Vitamin C takođe pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i štiti ćelije od oksidativnog stresa.

Zbog niskog glikemijskog indeksa, mušmula je pogodna za osobe sa dijabetesom jer ne izaziva nagli porast šećera u krvi.

Mušmule imaju blago diuretičko dejstvo, što podstiče izlučivanje viška tečnosti i toksina iz organizma i tako doprinosi detoksikaciji.

Osim što su korisne u ishrani, mušmule se sve više koriste u kozmetičkoj industriji.

Ekstrakti ploda i sjemena mušmule bogati su antioksidansima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, što ih čini odličnim za njegu kože i kose.

Ekstrakti mušmule pomažu u borbi protiv starenja kože, stimulišu proizvodnju kolagena i štite kožu od štetnih uticaja okoline. Kreme i serumi na bazi mušmule hidriraju kožu, čineći je elastičnijom i sjajnijom. Ulje dobijeno od sjemena mušmule može se koristiti za njegu suve i oštećene kose. Hrani kožu glave, stimuliše rast kose i čini kosu glatkom i sjajnom, piše Bosna Info.

spot_img

Povezani postovi

Uzimate antibiotik bez recepta? – Evo zašto je to jako opasno

Svjetska sedmica svjesnosti o antibioticima se već niz godina obilježava...

Ova biljka odlično pročišćava zrak u prostoriji: Ako odjeću sušite u kući, nabavite je

Naučnici iz NASA-e tvrde da sobne biljke mogu značajno...

Facebook Messenger uvodi HD videopozive i AI pozadine

Meta je najavila niz poboljšanja za svoju aplikaciju Facebook...

Ovo su prvi znakovi slabog imuniteta: Evo savjeta kako da ga ojačate

Imunološki sistem je prva linija odbrane organizma od raznih...