Žene češće umiru od infarkta: Ovo je razlog, budite oprezne

/

Kardiolog Tamara Urošević istakla je da je ženski organizam specifičan zbog hormona i važno je da se ide i kod kardiologa i kod endokrinologa kako se bi se utvrdilo zbog čega se javljaju određeni problemi sa zdravljem.

-Žene se žale na stezanje u grudima, lupanje srca, osjećaju se iscrpljeno, ne znaju šta se dešava i javljaju se kardiologu, tada se radi EKG, ultrazvuk srca, a da bi se odredilo porijeklo boli najbolje je da se uradi test opterećenja kao i snimanje koronarnih arterija. Arterije se mogu suziti iz raznih razloga, da li se napravio plak unutar krvnih sudova ili je došlo do spazma što je najčešće psihološki indukovano – rekla je dr Urošević.

-Zna se da preko četiri miliona žena u svijetu ima bol u grudima, a muškaraca tri miliona, da li se završi infarktom pitanje je, ali je veća smrtnost jer se kasnije javljaju ljekaru – dodala je.

Doktorica je istakla da je se rizik od kardiovaskularnih bolesti povećava kada žene uđu u menopauzu jer estrogen vrši kardioprotekciju tokom reproduktiuvnog perioda.

Dodaje da je preporuka da se prvi kardiološki pregled uradi poslije 25. godine, a da je neophodno poslije 40. godine ići na redovne preglede, posebno žene koje imaju u porodici kardiološka oboljenja.

Origano – prirodni antibiotik

Kako navodi, za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti bitna je zdrava ishrana, redovno vježbanje, antistresne aktivnosti, kao i nekonzumiranje cigareta, prenosi Hayat TV.

spot_img

Povezani postovi

Test podsvijesti: Prvo što vidite pokazat će zbog čega vas ljudi najviše vole

Pogledajte ilustraciju i zapamtite šta vam je prvo “zapalo...

Da li ste vi u vrtlogu sreće? Ove horoskopske znakove čekaju predivne stvari

Početak novembra donosi velike prilike za ova četiri horoskopska...

Ovo varivo je čisto zdravlje u kašiki: Iskoristite kraljicu jeseni na najbolji način

Idealna i nezaobilazna namirnica svake jeseni, ukusna i niskokalorična...

Zdravlje iz kuhinje: Ovi začini su prirodni antibiotici i čuvari našeg organizma

Začini često ostaju u sjeni glavnih sastojaka jela, ali...