Dovoljan unos voća i povrća u prehrani pomaže u poboljšanju zdravlja. No ako ipak pokušavate skinuti koji kilogram, donosimo vam listu voća koje vam može pomoći u tome.
- Borovnice
U studiji British Medical Journala (BMJ) na više od 100.000 muškaraca i žena, rezultati su otkrili da potklase snažnih antioksidansa koji se nazivaju flavonoidi, odnosno flavonoli, flavan-3-oli, antocijanini i flavonoidni polimeri, koji se nalaze u odabranom voću i povrću, sprječavaju debljanje.
Upravo borovnice su se pokazale kao voće s najvećim učinkom na održavanje težine jer su prepune flavonoida. Prema BMJ-u, otprilike jedna četvrtina šalice borovnica sadrži 10 miligrama antocijana, a svako dodatno povećanje od 10 mg povezano je sa mršavljenjem od četvrt kilograma manje tokom četiri godine.
Tačna povezanost flavonoida sa sprječavanjem debljanja nije u potpunosti razjašnjena, ali konzumacija hrane bogate flavonoidima omogućuje da se prije osjećamo siti te izbjegavamo drugu manje zdravu hranu koja može dovesti do debljanja.
- Jabuke
Jabuke su bogate flavonoidnim polimerima, a također su prepune vlakana, što ih čini jednim od najzdravijih voća za mršavljenje. Jedite ih neoguljene kako biste dobili što više vlakana, antioksidansa i bolju kontrolu nad šećerom u krvi.
“Sprječavanje skokova i padova šećera u krvi pomoći će odbaciti želju za hranom i prejedanje, ali će nas i zaštiti od dijabetesa” govori doktor Sharad Paul.
- Kruške
Četverogodišnje istraživanje BMJ-a pokazalo je kako su kruške zbog flavonoidnih polimera idealno voće za smanjivanje težine – svakodnevnim unosom 138 mg ovog voća rezultiralo je manjim debljanjem. Stoga je voće poput krušaka, koje je bogato flavonoidnim antioksidansima i vlaknima, odličan izbor jer nas vlakna ispunjavaju i stvaraju sitost.
- Jagode
Jagode su bogate antocijanima – antioksidansom iz porodice flavonoida, stoga ne čudi činjenica da je jedno od prvih voća za kojima ćete posegnuti ukoliko želite izgubiti težinu. Počnite uključivati jednu šolju jagoda dnevno u svoju prehranu, primjerice za vrijeme doručka uz nemasni jogurt ili zobene pahuljice, kao popodnevni međuobrok ili kao desert nakon večere.
Iako bi konzumacija slatkog voća mogla uzrokovati debljanje zbog sadržaja fruktoze u njima, određeno voće poput zelenih jabuka, krušaka i bobičastog voća kao što su maline, jagode i borovnice smatraju se najboljima za jesti ukoliko ste na režimu ishrane. Ne samo zato što su manje slatka, već i zbog visokog udjela flavonoida.
- Grejp
Kao i jabuke, konzumacija grejpa prije jela povezana je s gubitkom težine u objavljenim istraživanjima. Osim toga, petogodišnja analiza podataka pokazala je da redoviti konzumenti grejpa imaju veći unos vitamina C, magnezija, kalija i dijetalnih vlakana, piše 24Sata.