Ljudi koji redovno konzumiraju orašaste plodove, mahunarke i grah imaju čak 25% manje šanse za srčani udar u poređenju s onima čija ishrana nije bogata biljnim proteinima, pokazalo je najnovije istraživanje. Američki naučnici pratili su prehrambene navike i zdravlje više od 200.000 ljudi tokom tri decenije, zaključivši da biljna ishrana značajno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca.
Ključ leži u visokom sadržaju vlakana i antioksidansa koji pomažu u sprječavanju začepljenja arterija, navode istraživači. Profesor Frank Hu s Univerziteta Harvard, stručnjak za ishranu i epidemiologiju, istakao je da je prelazak na biljne proteine jednostavan, ali efektivan način za poboljšanje zdravlja.
“Većina ljudi treba da smanji unos crvenog i prerađenog mesa, a poveća konzumaciju mahunarki i orašastih plodova. To je jedan od ključnih koraka ka boljoj prevenciji bolesti srca,” poručio je Hu.
Andrea Glenn, nutricionistkinja i koautorica studije, objasnila je da trenutni prosjek unosa biljnih i životinjskih proteina u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 1:3. Preporučila je povećanje unosa biljnih proteina kako bi taj omjer bio barem 1:2, što značajno doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Studija, objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazala je i da osobe koje konzumiraju više biljnih proteina imaju manji rizik od moždanog udara. Posebno je značajno zamijeniti crveno meso orašastim plodovima i mahunarkama, što dodatno smanjuje mogućnost srčanih i moždanih udara.
Istraživači pozivaju na promjenu prehrambenih navika i udvostručavanje unosa biljnih proteina kao jednostavan, ali važan korak ka očuvanju zdravlja srca, prenosi N1.