Čišćenje rerne, a posebno njenog staklenog vrata, često je jedan od najomraženijih kućnih poslova. Što se duže odgađa, to je tvrdokornije mrlje teže ukloniti. Ipak, Erin, stručnjakinja za prirodno čišćenje i autorica popularnog bloga Lemons Lavender and Laundry, tvrdi da ovaj zadatak ne mora biti ni skup ni naporan ako se koristi jednostavna metoda bez hemikalija.
Erin je iskreno priznala da godinama nije čistila unutrašnjost stakla na svojoj rerni, dodajući da je moguće da se radi o čak 14 godina nakupljene masnoće i zagorjele hrane. “Jednostavno sam ignorisala to što se na vratima gomilala prljavština. U pet godina koliko živimo ovdje, nisam ih ni jednom očistila, a sumnjam da su to činili i prethodni vlasnici”, ispričala je.
Njeno rješenje? Soda bikarbona – prirodni sastojak koji je mnogima već dostupan u kuhinji. Zahvaljujući svom visokom pH nivou, soda bikarbona djeluje kao blagi abraziv i efikasno uklanja masnoće i ostatke zagorjele hrane. Erin ističe da joj se ova metoda dopada jer ne uključuje štetne hemikalije, a ipak daje odlične rezultate.
“Iako čišćenje sodom bikarbonom zahtijeva nešto više vremena i truda u poređenju s jakim industrijskim sredstvima, posao se odradi kako treba, bez ikakve opasnosti po zdravlje”, poručuje Erin.
Ovaj trik sve više dobija na popularnosti među ljubiteljima prirodnih metoda čišćenja, a kako tvrde oni koji su ga isprobali, staklo na rerni nakon tretmana sodom bikarbonom izgleda kao novo, piše Radio Sarajevo.