Podsticaji potiču prihode i zaposlenost

/

U preduzećima koja su koristila podsticaje u odnosu na ona koja nisu zabilježen je rast broja zaposlenih za 2,6 osoba ili 12 posto, navedeno je u informaciji o rezultatima ekonometrijske evaluacije programa podrške sektoru preduzetništva koji je u periodu 2009 – 2015. provodilo federalno Ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta, a koju je na jučer održanoj telefonskoj sjednici usvojila Vlada FBiH.

Preporuke

Ovo ministarstvo Vlada je zadužila da u budućem kreiranju i provođenju politika podrške razvoju male privrede primijeni preporuke ekonometrijske ocjene programa podrške preduzećima. Od 2009. do 2015. FMRPO je realizirao 39 projekata, putem kojih su plasirana grant-sredstva za podršku preduzetništvu. Pored toga, u ovom periodu ovo ministarstvo je, u saradnji s Razvojnom bankom FBiH, realiziralo program kreditiranja preduzeća u FBiH. Istraživanjem je obuhvaćeno ukupno 3.614 prijava koje su u ovom periodu podnijela preduzeća. Rast prihoda od prodaje veći je za 13 posto u preduzećima koja su koristila podsticaje.

Prehrambena proizvodnja

Federalna Vlada je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2016. u kojoj je, između ostalog, navedeno da su kapaciteti privrednih društava koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda u FBiH u 2016. bili gotovo na istom nivou kao i prethodnih godina. Bez obzira na povećanje proizvodnje u 2016, stepen iskorištenosti domaćih kapaciteta i dalje je nizak.

zosradio.ba/oslobodjenje.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Raport razotkriva: Glumac Moamer Kasumović osuđen za bludničenje nad maloljetnikom. Dobio godinu zatvora koju je otkupio

Nakon predstave Beogradskog narodnog pozorišta "Tiho, tiše", koja je...

Doboj Jug među najrazvijenijim općinama u FBiH

Najrazvijenija općina u Federaciji BiH je Centar Sarajevo, a najnerazvijenija...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...