Sud prihvatio ponuđenu kauciju od tri miliona, Mital napustio pritvor

/

Kantonalni sud Tuzla donio je danas rješenje o ponuđenoj kauciji za industrijalca Pramoda Mitala i dvojicu njegovih saučesnika Parameša Batačarija i Radživa Dasa, saznaje “Avaz”.

Saznajemo da je prihvaćena kaucija od tri miliona maraka i donesena odluka da se on pusti iz pritvora.

Određene su mu mjere zabrane, koje podrazumijevaju da se mora javljati Sudu.

Odbrana je jučer predložila Kantonalnom sudu u Tuzli da njihove klijente pusti na slobodu nakon što se uplati kaucija u iznosu od tri miliona maraka (1,5 miliona eura).

Ponuđena je kauciju za svu trojicu uhapšenih u iznosu od 1,5 miliona eura (tri miliona maraka). Mitalova odbrana ponudila je milion eura, a Batarčijeva i Dasova pola miliona.

Istovremeno saznajemo da je zatraženo da se položi 11 miliona eura na osiguravanje isplate imovinskopravnog zahtjeva za slučaj osuđujuće presude, što je, također, učinjeno.

Mital se našao u problemima, jer se sumnjiči da je od 2006. do 2015. godine iz “Global Ispat Koksne industrije Lukavac” (GIKIL) izvukao 21 milion maraka, zbog čega je prošle sedmice uhapšen i određen mu je pritvor.

Inače, Pramod Mital brat je Lakšmija Mitala, petog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Članovi njegove porodice od kompanije ”Mittal Steel” napravili su najvećeg proizvođača čelika na svijetu, a njihovo bogatstvo se, prema ”Forbesovoj” listi, procjenjuje se na 17,2 milijarde dolara. Porodična firma ”Mittal Steel”, koju je osnovao stariji Lakšmi, sa 300 hiljada zaposlenika i godišnjim prihodima od 30 milijardi dolara, jedna je od najvećih kompanija za proizvodnju čelika u svijetu.

U Bosni i Hercegovini, osim GIKIL-a, drže još Željezaru Zenica i Rudnik Ljubija kod Prijedora te ”Arcelor Mittal”.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Očekuje se umjeren ekonomski rast, inflacija u trećem kvartalu 2,2 odsto

Centralna banka BiH očekuje umjeren ekonomski rast u trećem...

U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 70.000 radnika

Trenutno u Bosni i Hercegovini u svim sektorima nedostaje...

Nevrijeme stiglo u BiH: Ulice pod vodom, kolaps u saobraćaju

Kako su meteorolozi i najavili, nevrijeme je danas, 28....

Alarmantno poskupljenje u BiH: Potrošači u krizi, vlasti bez konkretnih mjera!

U svega nekoliko proteklih dana saznali smo da će...