Komisija za sigurnost pozvala Vladu FBiH i kantone da popune aktivni policijski sastav

/

Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH zatražila je danas od predstavnika međunarodne zajendice, a prije svega OHR-a, da zbog narušavanja sigurnosti i uznemirenosti građana u BiH odmah i neodložno zaustave antidejtonske aktivnosti u RS-u, u vezi sa najavljenim formiranjem rezervnog sastava policije u tom entitetu.

Parlamentarna komisija također traži od nadležnih državnih institucija procjenu sigurnosne situacije u zemlji nakon usvajanja Zakona u RS-u. Pozvali su Vladu FBiH i preporučili kantonalnim vladama da popune aktivni policijski sastav i adekvatno opreme policijske službenike. Prema riječima predsjedavajućeg Komisije Damira Mašića, radi se o oko 1.500 policijskih službenika kojima bi se popunio aktivni sastav policije.

Podsjetimo, vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH sazvao je predsjedavajući ovog tijela Damir Mašić, nakon najava iz entiteta RS da će formirati rezervni sastav policije. Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara i vršilac dužnosti direktora Federalne uprave policije (FUP) Ensad Korman. te predstavnici OHR-a, Američke amabasade i OSCE-a.

– Ukoliko aktivnosti u RS-u ne budu obustavljene i zaustavljene, FBiH će preduzeti aktivne mjere na zaštiti sigurnosti svih građana – naveo je Mašić.

“Aktivne mjere” ne moraju, ali i mogu značiti formiranje rezernog sastava policije unutar BiH, dodao je Mašić. On je izrazio nadu da do toga ipak neće doći.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara kazao je da na nivou FBiH ima oko 9.027 sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika, a da od toga nije popunjeno 1.526 mjesta.

– I u RS-u imaju nepopunjenost aktivnog sastava, tako da nikakvog razloga nije bilo da se formira rezervni sastav. Drago nam je što je Komisija donijela zaključak da se popuni taj aktivni sastav i dobro je da se to izvrši čim prije. Mislim da u narednih šest, sedam mjeseci možemo to dovesti do kraja, naravno uz adekvatno opremanje tih policajaca – rekao je ministar Čampara.

On je istakao da “zveckanje oružjem” nije dobra poruka i da niko iz toga neće dobiti ništa dobro te da se novac koji se planira za neke eventualne rezervne sastave policije može mnogo korisnije i pametnije uložiti. 

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...