Vijeće ministara BiH odgodilo raspravu o nacionalnom programu za NATO

/

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije raspravljalo o godišnjem nacionalnom programu BiH, koji predstavlja posljednji formalni korak bh. vlasti za upućivanje zahtjeva za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara, ova tačka današnjeg dnevnog reda bit će razmatrana na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je planirana za utorak, 22. januara 2019. godine.

No, razmatrana su druga pitanja i odluke.

Usvojena stretegija provođenja prava intelektualnog vlasništva u BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o usvajanju Strategije provođenja prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini za period 2018 – 2022. godine, koja predstavlja temelj za definiranje i uspostavu cjelovitog i efikasnog sistema provođenja prava intelektualnog vlasništva u skladu sa zahtjevima pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i Evropskoj uniji (EU).

Usvajanje ove strategije će doprinijeti ekonomskom, socijalnom i kulturnom razvoju BiH u skladu s dosezima modernog, na znanju utemeljenog društva.

Strategijom se utvrđuju smjernice i mjere koje podrazumijevaju razvoj i unapređenje legislativnog i institucionalnog okvira u BiH te uspostavu međuinstitucionalne saradnje.

Usvajanjem ove strategije Vijeće ministara BiH ispunjava još jednu obavezu zacrtanu Akcijskim planom za realizaciju prioriteta iz ranijeg izvještaja Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu.

“Prvo čitanje” Nacrta budžeta institucija BiH

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici zadužilo je sve budžetske korisnike da svoje primjedbe i sugestije na Nacrt zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2019. godinu dostave u pisanoj formi u naredna tri dana na razmatranje Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Nakon toga će Nacrt budžeta u najkraćem mogućem roku biti razmotren na sjednici Vijeća ministara BiH kako bi se stekli uvjeti za njegovo upućivanje Predsjedništvu, koji je ovlašteni predlagač. 

Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2019 – 2021. godine. 
Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

BiH i Turska jačaju saradnju u oblasti zaštite od prirodnih i drugih nesreća

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa.

Na ovaj način želi se unaprijediti saradnja između državnih, vladinih i nevladinih institucija i organizacija u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, uključujući, između ostalog, međusobnu pomoć u slučaju prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanje njihovih posljedica, obuke, proizvodnju opreme i donacije.

Za provođenje ovog sporazuma nadležni su Ministarstvo sigurnosti BiH i tijelo za upravljanje u vanrednim situacijama u slučajevima katastrofa u Republici Turskoj. 
Prijedlog osnova bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar sigurnosti.

VM osiguralo 180 hiljada KM za predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o odobravanju 180 hiljada KM JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo za potrebe sudjelovanja Bosne i Hercegovine na Venecijanskom bijenalu.

Podsjećaju da će BiH na 58. venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti 2019. godine predstavljati projekt pod nazivom: “Zenica – trilogija” umjetnice Danice Dakić. Institucija organizator će biti JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo i komesarsko-kustoski tim: Anja Bogojević, Amila Puzić i Claudia Zini.

Održana tri sastanka između EU i BiH

Vijeće ministara BiH usvojilo je pojedinačne informacije o tri sastanka između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, koja su održana u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica i Bosne i Hercegovine.

Usvojene su i Preporuke Evropske unije sa ovih sastanaka i Operativni zaključci sa listom propratnih aktivnosti te doneseno više zaključaka za njihovo ispunjavanje i ostvarivanje daljnjeg progresa u oblastima o kojima se razgovaralo na ovim sastancima. 
Riječ je o informacijama Direkcije za evropske integracije o održanom trećem sastanku Pododbora za trgovinu, industriju, carine i oporezivanje, o održanom trećem sastanku Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku te o održanom trećem sastanku Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju, uključujući zaštitu zdravlja i potrošača.

Osigurati jednakost u pravu pristupa obrazovanju romskoj djeci

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice će Informaciju o provođenju Okvirnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma/Romkinja u Bosni i Hercegovini (2018 – 2022) dostaviti nadležnim entitetskim, odnosno kantonalnim ministarstvima i drugim nadležnim tijelima, nakon što je danas usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH.

Na ovaj način se nastavljaju započete aktivnosti radi osiguranja pune jednakosti u pravu pristupa obrazovanju romskoj djeci u Bosni i Hercegovini.

Nastavlja se jačanje savjetodavne službe u poljoprivrednom sektoru

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će, u saradnji sa nadležnim organima entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, nastaviti aktivnosti za unapređenje kvaliteta i povećanje efikasnosti i poboljšanja operabilnosti poljoprivrednih savjetodavnih službi u BiH.

Vijeće ministara BiH prethodno je usvojilo Informaciju o statusu savjetodavnih službi u Bosni i Hercegovini u kojoj se, između ostalog, navodi da su evidentne promjene u unapređenju savjetodavstva, ali je potrebno sačekati da određene mjere zažive u praksi i pokažu svoje efekte.

U narednom periodu dio aktivnosti će biti usmjeren na savjete o ekonomskom razvoju za sve podsektore koji su aktivni u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s fokusom na postepeno ispunjavanje standarda EU-a te međunarodnih i drugih standarda kvaliteta, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

zosradio.ba/faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...