Promovisana knjiga “Pravni položaj tužioca u krivičnom postupku” autora Nezira Pivića

/

Pravni položaj tužioca u krivičnom postupku, naziv je knjige dr.sc.Nezira Pivića, zamjenika državnog ministra pravde i vanrednog profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, koja je promovisana danas u Zenici.

Promotori su bil: akademik prof.dr. Stanko Bejatović, akademik prof.dr. Miodrag Simović i prof.dr. Tadija Bubalović, dok je moderator na promociji bio dr. Enis Omerović, prodekan Pravnog fakulteta UNZE za naučno-istraživački rad.

– Knjiga kolege Pivića je potvrdila nešto što tvrdim da je prisutno na ovim našim prostorima, da je uvijek bilo i da će biti pravnika koji pripadaju samom vrhu pravne nauke.Svi oni koji budu pročitali knjigu će se uvjeriti da kolega Pivić pripada takvoj kategoriji pravnika. Zahvaljujući takvoj knjizi, ubjeđen sam da, i pored toga što je na ovim našim prostorima pravo u velikom stepenu devalvirano, pravo i kao nauka i kao struka ima budućnost, kazao je Bejatović, bivši dekan Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Republika Srbija.

On je dodao da se u BiH i regionu u posljednjih dvadesetak godina desile krupne promjene na prostoru krivičnih postupaka, a da je najznačajnija novina vezana za problematiku koju Pivić obrađuje u svojoj knjizi te da zahvaljujući tome “knjiga može da bude putokaz kako i na koji način regulisati položaj javnog tužioca u krivičnom postupku da bi bio u funkciji koja se od njega očekuje”.

Akademik Simović je objasnio da je bio u komisiji za odbranu doktorske disertacije kolege Pivića te da od tada intenzivno sarađuju kao kolege, kao profesori i kao učesnici brojnih savjetovanja.
– Lično mi je mnogo drago što je njegova disertacija objavljena i mislim da će doprinijeti da se pozicija tužioca u Bosni i Hercegovini unaprijedi. Takođe, da ponovo sagledamo koji su problemi u sprovođenju tužilačkog koncepta istrage koji sada u BiH imamo s obzirom i na najnoviju odluku Ustavnog suda BiH iz prošle godine i napor Parlamentarne Skupštine BiH da se radnje koje tužilac preduzima u fazi istrage unaprijede i da se primjere standardima iz Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i naravno Ustava BiH, istakao je Simović.

 

Nezir Pivić je rekao da je knjiga bazirana na principima na kojim je završio svoj doktirski rad te dodao da je tema izuzetno aktuelna i da je iz tog razloga i odlučio da objavi knjigu i da dovede kao promotore u Zenicu ljude koji su prvi u regionu u oblasti krivičnog procesnog prava.
– Smatram da će ova knjiga ponuditi neka nova rješenja za buduće zakonske izmjene. Mislim da je sazrelo vrijeme da se ide u izmjene Zakona o krivičnom postupku kako bi se obezbjedio što kvalitetniji položaj svih učesnika u samom krivičnom postupku, rekao je Pivić.

Podsjetimo, krajem jula 2012. Nezir Pivić koji je tada imao 29 godina postao je jedan od najmlađih doktora pravnih nauka u oblasti krivičnog prava u Bosni i Hercegovini i regionu uopšte. Pred komisijom kojom je predsjedavao akademik Miodrag Simović, inače dopredsjednik Ustavnog suda BiH i profesor Pravnog fakulteta u Banja Luci a u kojoj je bio i prof.dr. Tadija Bubalović, bivši sudija Vrhovnog suda Federacije BiH, trenutno docent Kaznenoga postupovnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, odbranio je sa uspjehom doktorsku disertaciju na temu „Uloga i postupanje tužioca u krivičnom postupku“.
Radi se o jednoj aktuelnoj temi koja je reformom krivičnog postupka 2003. godine doživjela značajne izmjene gdje su po prvi put uvedeni instituti anglosaksonskog prava.

zosradio/http://www.direktno.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

UKC Tuzla razmatra žalbu: Odluka o nabavci linearnog akceleratora u ponedjeljak!

Nakon što je od strane Ureda za razmatranje žalbi...

Očekuje nas velika promjena vremena: Od ponedjeljka mraz i niske temperature

Jutros je u Krajini pretežno oblačno vrijeme sa kišom,...

Stanovnika sve manje, a glasača sve više: Šta se krije iza ove statistike u BiH?

Šestog oktobra održavaju se lokalni izbori na kojima pravo...

Znate li koliko dugo morate čuvati dokaze o plaćenim računima u BiH?

Praksa pokazuje da se znalo događati da stanovnici čuvaju...