Novi protesti u Sarajevu: Pred Parlamentom FBiH niče šatorsko naselje

/

Demobilisani borci će sutra nastaviti proteste pred Parlament FBiH potvrdio je za Buku demobilisani borac Armije Republike BiH Fadil Duranović.

“Mi idemo pred Parlament i imamo namjeru ispred postaviti šatorsko naselje. Planirali smo tu ostati sve dok se ne ispune naši zahtjevi“, istakao je Duranović dodajući i da je juče i sam Izmir Hadžiavdić, generalni sekretar Parlamenta FBiH priznao da tekst zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica uopšte nije trebao ići na komisiju.

Podsjetimo Vlada Federacije BiH sjednici u Mostaru, 28. jula utvrdila je Prijedlog sopomenutog zakona, te ga uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. 

Međutim zakon ni približno nije ispunio očekivanja boraca, pa tako nema ni govora o javnoj objavi registra boraca, ukidanju svih oblika budžetskog finansiranja boračkih udruženja, a nije jasno ni kako će se riješiti braniteljski dodatak.

Nezadovoljstvo  bivših boraca Armije BiH i HVO je eskaliralo posljednjeg dana februara ove godine nakon čega su uslijedili višednevni protesti i blokade saobraćajnica, a njihovi zahtjevi su jedinstven javni borački registar, borački dodatak, te prestanak finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja u FBiH.

“Oni jednostavno ne žele objaviti jedinstveni registar boraca, što je naš glavni zahtjev”, uvjeren je Duranović zato se i dešava ova situacija

Prema riječima našeg sagovornika, godišnje se iz federalnog budžeta za bivše borce izdvaja 570 miliona maraka. Međutim, ti novci završavaju u rukama boraca koji nisu ni vidjeli borbu –  to su postali zahvaljujući aktuelnoj političkoj garnituri. Stoga traže da im se odgovori ko je, kako i kada na budžet Federacije BiH ubacio preko 340.000 lažnih boraca, čime je izvršena sistematska pljačka Federacije BiH.

Ja i moji drugovi, nas 90 posto, nikada nismo dobili ni jednu marku, političari to daju „svojim“ „Bošnjacima“ i „Hrvatima“. I nisu problem novci, kako kaže premijer Novalić, da je samo do novca, oni bi nam ga već sutra dali. Njima je problem jedinstveni javni registar boraca, jer niko neće da prizna da su na budžet ubacili 340.000 lažnih boraca. Oni to neće priznati i neće se odreći tih ljudi, ali isto tako ni mi nećemo odustati“, zaključuje Duranović.

Zosradio.ba/6yka

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Što je koštalo 100, sada je 150 KM: “Cijene otišle u nebo”

Građani su konstantno na udaru poskupljenja hrana, što mnogim...

Federalni zavod zdravstvenog osiguranja: BiH ima daleko najveću stopu PDV-a na lijekove u regiji

Posljednjih dana može čuti populistička priča vladajuće koalicije na...

Uživajte još danas u suncu, već sutra slijedi preokret

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje sunčano vrijeme...