Općina Zavidovići novo odredište za strane investitore u BiH

/

Razvoj privrede u nekoj općini uvijek je ključan za generiranje boljeg životnog standarda stanovništva na tom području.

Vodeći se navedenim administracija u Općini Zavidovići je u proteklom periodu pokušala učiniti što je više moguće kako bi obezbjedila  brži rast investicija a samim tim i povećanje broja zaposlenih.

Kako smo saznali od općinskog načelnika Hašima Mujanovića prilikom preuzimanja mandata zatekao je izuzetno tešku situaciju, u kojoj su čak i privrednici koji su bili iz Zavidovića išli u susjedne općine kako bi registrovali svoju djelatnost. Nakon određenog vremena pokrenuo je niz aktivnosti kako bi se ta situacija promijenila te pojašnjava:

”Iz tog razloga sam odmah započeo postupak certificiranja općine, za sticanje certifikata BFC odnosno općine sa povoljnim proivrednim okruženjem. Shodno tome mi smo poduzeli i korake da vidimo koji su to elementi koji su povoljniji u drugim općinama i za koje mi zaista trebamo naći razloga i osnova da ih izmijenimo, kako bismo bili u nivou ili krugu tih
općina, koje su privredno razvijenije od Zavidovića. Iz tog razloga pristupili smo u okviru rada OV izmjeni odluka o komunalnim naknadama i napravili smo jedan rez, smanjili smo apsolutno takse i naknade, smanjili smo naknade za zauzimanje javnih površina, naknade za istaknutu firmu… Tako da smo na osnovu ocjene Nezavisnog biroa rada sada Općina sa najpovoljnijim privrednim okruženjem. ”

Stvaranje povoljnog privrednog okruženja rezultiralo je i prvim pomacima na ovom planu. Pojavili su se i prvi potencijalni strani investitori.

”Jedna od posljednjih koja je pohodila Zavidoviće, jeste kompanija iz Austrije koja se bavi proizvodnjom skateboarda. Oni su iskazali interes da žele u Zavidovićama, pored još dva mjesta u svijetu, bude treće mjesto gdje se to proizvodi. Prema njihovim planovima i projekcijama svakako očekujemo realizaciju do mjeseca oktobra Tu bi trebalo da bude početak posla ili zaposlenja za novih 60 radnika.” – kazao je Hašim Mujanović, Načelnik općine Zavidovići.

Dolazak stranih investitora ali i bh.kompanija zasigurno će vratiti Zavidoviće ponovo na mapu industrijskih gradova, kakve ih pamtimo iz proteklih vremena.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

ProCredit Bank dobitnik nagrade “Zlatni BAM” za izvanredan rast depozita stanovništva

ProCredit Bank je dobitnik prestižne nagrade Zlatni BAM, koju...

Evo koliko koštaju najskuplji stan i kuća u BiH, ali i gdje su najjeftiniji stanovi na Balkanu!

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini stalno raste,...

Četrdeset zaposlenika UIO palo na ispitu općeg znanja, neki su premješteni na niže pozicije

Četrdeset od 127 radnika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne...