Šta je donio novi sistem upisa na više fakulteta

/

Budući studenti koji su se ove godine odlučili upisati na neki od 22 fakulteta i tri akademije Univerziteta u Sarajevu (UNSA), za razliku od prethodnih godina mogli su aplicirati na više visokoškolskih ustanova odjednom.  

 Original dokumenti

Time im je ostavljena mogućnost da, ako budu primljeni na više fakulteta ili akademija, sami odluče gdje žele studirati. S obzirom na to da je na UNSA-i pri kraju prvi upisni rok, predstavnici nekih fakulteta našli su se u nedoumici kako će znati za koji će se fakultet na kraju odlučiti student koji je, osim za prijem na njihovu visokoškolsku ustanovu, aplicirao te je, istovremeno, primljen i na neki drugi studij.

Ovo pitanje naročito je važno zbog toga što su fakulteti limitirani brojem studenata koje mogu primiti i, ako je nekome data mogućnost da bira, on do konačne odluke faktički zauzima mjesto onome ko nije primljen, ali se nalazi odmah ispod crte na listi broja primljenih.

Profesor dr. Rifat Škrijelj, rektor UNSA-e, za „Avaz“ podsjeća da je mogućnost prijave na više fakulteta regulirana novim Zakonom o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. septembra prošle godine.

Isto tako, kaže on, Zakon je precizirao da se budući studenti od ove godine mogu s ovjerenim kopijama prijaviti na više fakulteta, ali upisati samo na jedan i pritom priložiti originalne dokumente.Drugi rok

Da bi fakulteti pravovremeno mogli znati koliko će studenata u oktobru krenuti upravo na njihovu visokoškolsku ustanovu, ove godine prvi upisni rok organiziran je u julu, umjesto u septembru, što je bila praksa ranijih godina.

– Kada završimo upis u prvom roku, odmah ćemo znati po tim upisima s originalnim dokumentima koliko tačno studenata imamo upisanih, jer se niko neće moći upisati s kopijom dokumenata. Potom ćemo za fakultete i akademije na kojima broj potrebnih studenata nije popunjen u prvom upisnom roku, raspisati konkurs za drugi upisni rok na koji će se moći prijaviti studenti koji nisu ostvarili pravo upisa u ovom, julskom roku –pojasnio nam je Škrijelj.

Prema dosadašnjim podacima, od nešto više od 5.700 kandidata na fakultetima UNSA-e, njih 800 konkuriralo je na više fakulteta.

 Jednaki uvjeti za bh. državljane i strance 

Pravo učešća na Konkurs za upis na prvi ciklus, integrirani i stručni studij pod jednakim uvjetima imaju državljani BiH i strani državljani sa završenom srednjom školom u četverogodišnjem trajanju u BiH, kao i kandidati koji su srednju školu završili izvan naše zemlje.

zosradio.ba/http://avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...