Ekološka katastrofa u Lukavcu: Talog iz “Bijelog mora” i dalje ističe

/

Tečnost iz taložišta “Bijelo more” fabrike Sisecam soda Lukavac i dalje ističe, a nasip koji je pukao nije zatvoren, kazao je za Faktor direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.Kao i prilikom pucanja bilo kojeg nasipa ili brane, ne može se učiniti ništa, niti se čak prići nasipu, dok nivo tečnosti koja ističe ne padne ispod nivoa pukotine, tako da što se tiče sanacije i popravke nasipa, za sada se može samo čekati da isticanje prestane i da se tek onda počne sa sanacijom – pojasnio je Solak.

Prema njegovim riječima, pripadnici policije i nadležni tužilac trenutno rade na prikupljanju svih činjenica radi utvrđivanja odgovornosti i uzroka za pucanje nasipa i isticanje taloga.

Problem je što je se radi o dijelu BiH u kojem veliki broj porodica zavisi od poljoprivrede, a zemljište, kao i rijeka Spreča su sada zagađeni tečnošću koja je istekla iz taložišta.

– U pondjeljak će stručnjaci Instituta za agropedologiju FBiH uzeti uzorke tla, kako bi, nakon provedene analize utvrdili kolika je šteta nastala, kako sanirati zemljište da bi se ono moglo opet u budućnosti koristiti za uzgoj poljoprivrednih kultura, odnosno da li je uopće moguće obaviti bilo kakvu sanaciju ili je zemljište trajno onečišćeno. Naime, kako su pojasnili sa spomenutog instituta, uzorkovanje tla je moguće obaviti tek kada se zemlja osuši – dodao je Solak.

S obzirom da se radi o bazičnom talogu (pH 12), ova materija je opasna po zdravlje ljudi. Zbog toga je mještanima svih naselja nizvodno od mjesta nesreće izdato upozorenje da ne koriste vodu iz rijeke Spreče, kao ni iz okolnih bunara, iz kojih su navodnjavali usjeve.

zosradio.ba/http://www.faktor.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Očekuje se umjeren ekonomski rast, inflacija u trećem kvartalu 2,2 odsto

Centralna banka BiH očekuje umjeren ekonomski rast u trećem...

U Bosni i Hercegovini nedostaje oko 70.000 radnika

Trenutno u Bosni i Hercegovini u svim sektorima nedostaje...

Nevrijeme stiglo u BiH: Ulice pod vodom, kolaps u saobraćaju

Kako su meteorolozi i najavili, nevrijeme je danas, 28....

Alarmantno poskupljenje u BiH: Potrošači u krizi, vlasti bez konkretnih mjera!

U svega nekoliko proteklih dana saznali smo da će...