Sezonski virus se širi, sve više oboljelih u BiH: Troje mrtvih od gripe

/

Stariji muškarac iz Čapljine treća je zvanično potvrđena žrtva gripe od početka sezone u BiH. Iako tek slijedi vrhunac širenja virusa, većina kantona u Federaciji BiH i sada bilježi povećan broj oboljelih. No, veliki problem predstavlja to što je ove sezone broj vakcinisanih osoba znatno manji nego ranije.

        

Zbog povećanog broja oboljelih u skoro svim ambulantama i domovima zdravlja ljekari imaju pune ruke posla. Tako su od početka sezonske gripe do sada u Federaciji BiH pomoć ljekara potražila čak 14.222 građanina, a u RS njih 9.824.

 Stvarni efekt

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, ove sedmice dominira virus tip B, dok je prošle i pretprošle bilo kombinirano, pa su neki oboljeli bili pozitivni na virus A, tačnije H1N1 – svinjsku gripu, a neki na tip B. Virus ptičije gripe H3N2 još nije potvrđen u BiH. Dvije žrtve, kako je jučer potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo (ZJZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), koje su preminule usljed komplikacija od gripe, nisu bile vakcinisane. 

– Riječ je o starijim bolesnicima kod kojih je došlo do razvoja komplikacija, odnosno upale pluća – kazao je direktor Zavoda Nermin Avdić.


Prva žrtva bila je starica iz Čitluka, kod koje je potvrđen tip B, dok je drugi smrtni slučaj zabilježen u ZDK, gdje je pacijent preminuo od svinjske gripe H1N1.

Da broj vakcinisanih nije na zadovoljavajućem nivou, što je jedini vid zaštite, potvrdio je i sam Avdić. On je naveo da je Ministarstvo zdravstva HNK iznašlo mogućnost i prepoznalo važnost imunizacije te je ove godine kupljeno 2.700 doza vakcine, odnosno 1.000 više nego lani.

– Ali, sve su to relativno male brojke. Da bi se postigao stvarni efekt, morali bismo pokriti deset posto stanovništva, što je veoma teško i finansijski. Mnogi sami kupe vakcine, mnoga veća preduzeća to čine, odnosno sami imuniziraju svoje radnike kako bi izbjegli odlaske na bolovanje – istakao je Avdić.


Rizična grupa


Naveo je i da su prioritet kod vakcinacije imali stariji hronični pacijenti i djeca, a oni i jesu najrizičnija grupa.U HNK su od sredine oktobra 2017. do sada zabilježena 1.803 slučaja infektivnih oboljenja, od čega 533 slučaja gripe. 

– Kada saberemo ukupan broj oboljelih od gripe i kada znamo koliko iznosi jedna radnička dnevnica, dođemo do podatka da su gripa i bolesti slične gripi do sada naš kanton koštale oko 300.000 maraka, što se vrlo lako moglo spriječiti vakcinacijom – istakao je šef Službe za epidemiologiju u ZJZ HNK Erdin Alajbegović.

Povećan broj oboljelih i u Trebinju 

Na području istočne Hercegovine u protekloj sedmici registriran je 151 slučaj oboljenja sličnog gripi i 283 akutne respiratorne infekcije.


Od početka sezone, na području regije evidentirana su 904 slučaja oboljenja slična gripi i 4.519 akutnih respiratornih infekcija. Među pacijentima je bilo i 13 ozbiljnijih slučajeva koji su hospitalizirani u trebinjskoj bolnici.

zosradio.ba/avaz.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...