NISU SE NI KONSTITUISALI, A VEĆ SU SE POSVAĐALI: Zašto se raspala odmetnuta četvorka bivših SDA-ovih zastupnika?

/

Na ovom portalu, još prije petnaestak dana, objavili smo tekst u kome smo najavili sukob unutar odmetnute četvorke zastupnika SDA pod naslovom „Nisu se ni konstituisali, a već su se posvađali“, a sada otkrivamo šta se krije u pozadini “idejnog sukoba” Senada Šepića i Šemsudina Mehmedovića.

Tada smo naime napisali da četvorka neeće konstituirati novi klub jer i Senad Šepić i Šemsudin Mehmedović imaju pretenzije da budu lideri odmetnutog dijela SDA. Sukob je inicirao Senad Šepić kada je javno pozvao Sokolovića, Ahmetovića i Mehmedovića da mu se pridruže u formiranju novog kluba,  čime je otvoreno pokazao namjeru da se pozicionira kao predvodnik novog kluba, a sutra i nove partije.

 

Za razliku od Ahmetovića i Sokolovića koji se u politici drže rezervirano i zadovoljavaju se sekundarnim ulogama uz sigurnu političku poziciju i platu, i Šepić i Mehmedović imaju nezajažljivu potrebu da postanu lideri. O njihovim liderskim ambicijama zorno svjedoče njihovi dosadašnji politički potezi. Tako se Mehmedović na posljednjem stranačkom kongresu kandidirao za predsjednika SDA, ali je uvjerljivo poražen od Bakira Izetbegovića, dok je Šepić s druge strane vrlo ambiciozno već najavio kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva! 

Stoga je malo vjerovatno da će bilo koji od ove dvojice pristati na to da drugom prepusti liderstvo, te je sukob između Šemsudina i Senada gotovo izvjestan. S obzirom da obojica pretendiraju da postanu lideri „otpadnika“ iz SDA te da za sobom  iz stranke povuku i ostatak nezadovoljnog članstva, vrlo je moguće da ćemo umjesto jednog svjedočiti formiranju cijela dva bloka bivših nezadovoljnih članova SDA. 

Da u BiH nezadovoljnici u nekoj političkoj stranci svako malo formiraju nove partije, svjedočimo nažalost posljednje dvije decenije. Međutim, ovi su prema svemu sudeći uspjeli otići i korak dalje –  prije nego što su i formirani uspjeli su se posvađati i podijeliti na više tabora.

 

Već sama ta činjenica jasno govori da njihovi indvidualni motivi za istupanje iz SDA nisu idejne naravi, odnosno da se četvorka na okupu našla slučajno, iz prozaičnih razloga koji su isključivo vezani za njihovu trenutnu poziciju unutar stranke i buduću političku karijeru. Njihov „ideološki program“ jest ostanak na vlasti i zadržavanje privilegija na bilo koji način, po svaku cijenu pa i po cijenu ucjene stranačkog rukovodstva, jer svaki od njih ponaosob nema nikakve izglede da na temelju vlastitog znanja, vještina i kompetencija uspije igdje mimo politike. Šta bi Sadik Ahmdović sa sumnjivom diplomom logopeda mogao raditi ako ne bi bio ministar ili narodni zastupnik? Mogao bi, kao i Senad Šepić, raditi isto ono  ono što je radio prije nego se sticajem okolnosti vinuo u visoku politiku. – dakle ništa. To jednako važi i za ostale pripadike famozne četvorke, ali i za golemu većinu stranačkih funkcionera koji nemaju alternative – ili će biti funkcioneri li će biti na birou rada.

zosradio/slobodna-bosna.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...