Danas se obilježava Međunarodni dan dječijih prava

/

Na današnji dan 1959. godine usvojena je ”Deklaracija o pravima djeteta” na Generalnoj skupštini UN-a, a 1989. godine na isti dan usvojena je i ”Konvencija o pravima djeteta”. Taj datum se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan dječijih prava.

Konvencija je jako važan korak u cijelom procesu zaštite djece jer se u tom dokumentu prvi put djeca tretiraju kao osobe koje imaju prava koja treba zaštititi, saopćeno je iz Udruženja ”Nova generacija”.
Taj dokument predviđa nekoliko principa: pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes djeteta, pravo na participaciju, te pravo na nediskriminaciju.
Bosna i Hercegovina je dužna sprovoditi ovu Konvenciju i štititi prava svojih najmlađih građana, jer je ovaj dokument ratifikovala 1992. godine.
Iz ”Nove generacije” poručuju da bi cjelokupno društvo trebalo više pažnje posvećivati zaštiti najmlađih, što je ujedno i sigurna investicija u budućnost.

zosradio.ba/klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...