Bh. porodilje finansirat će se iz posebnih Fondova i neće pripadati socijalnoj kategoriji

/

Na zajedničkoj sjednici Komisije za jednakopravnost spolova Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH izneseni su zaključci da se porodilje u narednom periodu trebaju finansirati iz posebnih Fondova i da ne trebaju pripadati socijalnoj kategoriji.

Mirsad Isaković, predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH istaknuo je da se obje Komisije bave problemima porodiljskih naknada od 2012. godine. 

“Obaveze prema porodiljama se moraju poštovati, a saglanost tome dali smo potpisivanjem raznih konvencija, prije svega Konvcencije Evropske unije, a dio se nalazi i u Ustavu BiH. Status porodilja u BiH, a posebno u FBiH je neravnopravan. Imamo situaciju potpune disperzije naknada, što porodilje svakako ne zaslužuju. Nastojimo raditi na unaprijeđenju njihovog statusa i treba im pružiti uslugu kakvu zaslužuju”, rekao je Isaković.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PDPSBiH dodaje kako Komisija nudi konkretna rješenja u smislu osnivanja Fondova iz kojih bi se porodilje finansirale. Također napominje kako im treba ukinuti pripadnost socijalnoj kategoriji. 

“Porodilje koje nisu u radnom odnosu posebno trebaju biti članice Fonda, a i dalje imaju pravo odsustva godinu dana, iako to poslodavci ne poštuju u mjeri u kojoj bi trebali“, istaknuo je Isaković.

Jasna Duraković, predsjedavajuća Komisije za jednakopravnost spolova PDPFBiH navela je kako su obje komisije došle do konkretnih zaključaka koji će biti prezentirati u okviru dokumenta ministarstva za rad i socijalnu politiku.

“Nadamo se da smo zajedničkim radom i trudom uspjeli na neki način pomoći i olakšati porodiljama u FBiH, a prijedlog bi trebao biti implementiran u Nacrt zakona o pravima porodica s djecom. Potrebno je reintegrirati njihova prava iz oblasti radnih odnosa, a dio sredstava treba crpiti iz Zdravstvenog osiguranja koje sve žene plaćaju”, izjavila je Duraković.

Također je podržala ideju da im treba biti ukinuta pripadnost socijalnoj kategoriji, a na taj način bi se stvorila olakšica federalnom budžetu i smanjila diskriminacija.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...