SIPA pretrasa zgradu policijske stanice u Bosanskom Novom, uhapšeno pet osoba

/

Lišeno je slobode ukupno pet osumnjičenih, a vrše se pretresi na ukupno četiri lokacije. Pretresa se i zgrada MUP-a koja je pod stražom i kontrolom SIPA.
Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine od ranih jutranjih sati, veći broj djelatnika SIPA vrši lišenja slobode i pretrese. Istražitelji Tužiteljstva BiH nalaze se na terenu gdje koordiniraju akcijom. 

Aktivnosti se provode u okviru predmeta u kojem Tužiteljstvo BiH vodi istragu o ratnim zločinima počinjenim na ovom području, nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, tijekom 1992. godine. 

Slobode su lišeni osumnjičeni: 

1. Ljuban Babić (1962.) 

2. Balaban Ranko (1959.) 

3. Karlica Rajko (1968.) 

4. Odžić Mirko (1960.) 

5. Brčin Milenko (1963.) 


Oni su pod istragom i osumnjičeni su da su počinili krivično djelo–zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. 

Kao posljedica počinjenih zločina, desio se progon gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti sa ovog područja, a počinjeno je i ubistvo 27 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Agići i Ekići u MZ Maslovare. 

Tokom progona počinjena su mučenja, zlostavljanja, nezakonita zatočenja, pljačkanje imovine, nanošenja teških tjelesnih i duševnih ozljeda, a stanovništvo je u najvećoj mjeri protjerano na područje R Hrvatske. 

Veliki broj prognanih nije se ni do danas vratio u prijeratne domove i živi u raseljenju diljem BiH, Evrope i svijeta. 

S obzirom na opsežnost akcije, angažirani su i dodatni timovi SIPA, koji pružaju podršku u akciji. Pretresi se vrše u zgradi MUP-a, zgradi općine i sjedištu Komunalnog poduzeća, te još jednoj lokaciji, a radi pronalaska arhivskog materijala i dokaza koji se odnose na navedeni period, kao i otkrivanja radnji koje su činjene na prikrivanju dokaza. 

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti sprovedeni postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

FBiH ide u novo zaduženje od 50 miliona KM emisijom obveznica

Federacija Bosne i Hercegovine planira novo zaduženje od 50...

Telefoni na čas mogu jedino u svrhu učenja

Sve škole u Srpskoj posjeduju pravilnike koji propisuju u...

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Bosna i Hercegovina

Sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje (SP) između Bosne...

Visoke cijene studija u BiH, roditelji se zadužuju da plate školarinu

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...