Jasminka Begić – primila priznanje Evropskog pokreta za najbolju ženu načelnicu u BiH za 2015.

/

Evropski pokret u BiH i ove godine je dodijelio priznanja bh.instutucijama, političarima i organizacijama a koje promoviraju evropske vrijednosti unutar BiH.

Svečana akademija i dodjela priznanja je upriličena u Domu kulture u Brčkom, 29.06.2015. godine a u prisustvu predstavnika institucija, nevladinog sektora i međunarodne zajednice.

Na samom početku svečane akademije uz intonaciju himne BIH i EU, prisutnima se kratko obratio Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BIH, te istako bitnost i neophodnost u slijeđenju evropskog puta za BiH.

Ovogodišnja priznanja su dodijeljena kako lokalnim zajednicama, tako i zaslužnim pojedincima koji rade na osiguranju evropskog puta BIH. Tako su ovogodišnji nosioci priznanja razvrstani po kategorijama:

Članovi Predsjedništva BiH: Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović dobitnici su priznanja za evropskog političara godine. Obzirom da su članovi Predsjedništva BiH bili spriječeni da dođu priznanja će im biti uručena naknadno.

Priznanje za međunarodnu promociju BiH pripalo je Igor Crnadku, dok je je nagrada za evropski grad BiH pripala domaćinu odnosno Brčko distriktu BiH. Evropski gradonačelnik BiH za 2015. je Anto Domić – gradonačelnik Brčko distrikta, dok je evropska parlamentarka BiH Borjana Krišto, Martin Raguž je dobitnik priznanja za evropskog parlamentarca.
Branislav Borenović je dobitnik priznanja za evropskog narodnog poslanika iz RS, dok je prema ocjenama Evropskog pokreta u BIH najodgovorniji političar BiH Mirko Šarović, u istoj kategoriji za područje FBiH priznanje je pripalo Marinku Čavari a u RS-u je otišlo u ruke Mladena Bosića, kao i Esedu Kadriću za područje Brčko-distrikta.

Zekerijah Smajić dugogodišnji novinar je proglašen za naj Europljanina BiH dok je ličnost godine Petar Čorluka, u istoj kategoriji još su nagrađeni: Mićo Mičić (RS), Ilija Studen (Brčko distrikt) i Nermin Ogrešević (FBiH).

Europski vizionar godine je Admir Nuković, dok je priznanje za razvoj tolerancije i pomirenje naroda otišlo u ruke dvojice načelnika Obrena Petrovića (Doboj) i Zorana Stevanovića (Zvornik). Osim priznanja za razvoj tolerancije i pomirenje naroda u opštinu Zvornik je otišlo i priznanje za najtolerantniju lokalnu zajednicu u BIH.

Priznanje za partnere evropskih integracija dobili su Husejn Smajlović i Nusret Helić, dok su priznanja za partnere procesa EU integracija primili Tahir Lendo i Igor Radojčić.

Jasminka Begić, načelnica općine Doboj Jug je primila priznanje kao najbolja žena načelnica BiH.

A o samom priznanju nam je rekla:“Prvo želim da se zahvalim Evropskom pokretu, koji je prepoznao moj rad. Nominovali su me za dodjelu ovog priznanja, a u isto vrijeme naša općina je dobila nagradu kao evropski otvoreni grad, i ovo je samo jedno od priznanja koje je naša općina dobila otkako sam ja načelnica, što ne znači da su ostala priznanja i nagrade iz prošlosti manje važni od ovih današnjih. Ja se nadam da će i građani moje lokalne zajednice prepoznati sav ovaj rad i trud, kao što je i Evropski pokret i da će mi omogućiti da dalje vodim svoju lokalnu zajednicu ka evropskom putu.”

Priznanje za najboljeg menadžera – načelnika BIH 2015 primio je Milorad Simić (Derventa), a za  područje FBiH Smiljan Vidić (Čapljina)

Općina Doboj Jug je ove godine od strane Evropskog pokreta prepoznata i kao evropski otvoreni grad, za što je načelnica Jasminka Begić primila priznanje, a osim općine Doboj Jug ovo priznanje primili su još: Općina Novi Travnik, Brčko distrikt BiH i Općina Jajce

Osim već navedenih dodijeljena su priznanja u slijedećim kategorijama:

Evropski TV – program legiona u EU integracijama – Euroimpuls – BHT1

Evropska kompanija BiH 2015 – prehrambena industrija Bimal d.d. Brčko

Evropski poslovni menadžer BiH 2015 – mala i srednja preduzeća – Edin Miljković (Velika Kladuša)

Evropski univerzitet BiH – Univerzitet u Travniku

Evropski društveno odgovorna visokoškolska ustanova – Evropski Univerzitet Brčko

Aktivno društveno i političko učešće žena – Amra Babić

Unapređenje regionalnog turizma – Etno selo Stanišići

Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju kulture i sporta u BiH i u regionu – Abas Arslanagić

Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju Dragan Šimšić

Plaketa za životno djelo – doprinos razvoju nauke, kulture i sporta u BiH – Nedeljko Stanković

Najbolji predsjednik skupštine lokalne zajednice u BiH – Đorđa Kojić

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...