Pao kran u Meki, deseci poginulih

/

Najmanje 87 ljudi poginulo je kada je u petak poslije podne došlo do prevrtanja krana u blizini Kabe, saopćile su saudijske vlasti na Twitteru, prenosi Reuters.

Dodaje se da je više od 200 povrijeđeno.

Kran se prevrnuo usljed oluje, koja je počela u 17:00 sati, nakon čega je počela padati jaka kiša s gradom.

Nevrijeme je trajalo otprilike pola sata, a mnoga mjesta i putevi su poplavljeni.

Dubina vode koja je prekrila ulice na pojedinim mjestima je iznosila i do 50 centimetara, što je uzrokovalo paralizu saobraćaja.

Postoje sumnje da od posljedica nevremena ima i smrtno stradalih u blizini Masjid al-Harama u Meki, gdje se ovih dana okuplja veliki broj vjernika radi obavljanja pete islamske dužnosti, hadža.

Al Jazeerinom reporteru Hasanu Patelu svjedoci su kazali da je kran pao na treći sprat džamije oko 17:45 poslije podne.

“Deseci ambulantnih vozila stigli su na mjesto nesreće. Vlasti su zatvorile tu zonu”, javio je Patel, dodavši da se u cijelom tom dijelu izvode građevinski radovi.

Među nastradalim nema hadžija iz regije

Među poginulim u Mekki nema hadžija iz Bosne i Hercegovine, onih koji petu dužnost muslimana obavljaju u organizaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, rekao je direktor Ureda za hadž i umru u Bosni i hercegovini Nezim ef. Halilović, javlja Anadolija.

“Sve naše hadžije su u Medini, od onih koji na hadž putuju u organizaciji Islamske zajednice nisu u Mekki”, kazao je Halilović.

Hadžije iz Crne Gore, Srbije, Albanije i sa Kosova još uvijek nisu otputovali u Saudijsku Arabiju kako bi hodočastili sveti hram Kabu u Meki.

Kako je za Aanadoliju rečeno iz Islamske zajednice u Makedoniji, još uvijek nemaju informaciju o tome ima li nastradalih hadžija iz te zemlje.

Hadžije koje su otputovale iz Makedonije trenutno borave u Medini.

Informacije o hadžijama iz regije odnose se na hodočasnike koji na sveta mjesta putuju u organizaciji islamskih zajednica u svojim zemljama, piše Al Jazeera

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Tešnjaku ukraden VW Golf

Policijskoj stanici Tešanj obratio se M.B. (1991) iz Tešnja...

Tešanj: Autobus udario maloljetnicu, bore joj se za život

Maloljetnica je sinoć povrijeđena u saobraćajnoj nesreći u Tešnju...

Tragična smrt poznate bh. pjevačice: Izvršila samoubistvo vješanjem

Lukavčanka i pjevačica Mensura Salkić tragično je sinoć preminula. "Tužilaštvu...

Pravda za svirepo ubistvo Saše Kulišića u Doboju i dalje na čekanju

Pokušaj Okružnog suda u Doboju da počne proces protiv...