Najbolji recept za klasične krofne pjenaste poput oblaka

/

Malo je onih koji ne vole krofne – slatke loptice od dizanog
tijesta. Punjene pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije
važno, volimo ih u svim varijantama.

SASTOJCI ZA KROFNE:

50 dag glatkog brašna + brašno za valjanje tijesta
2 jaja
1 kocka svježeg kvasca (4 dag)
5 dag šećera + 1 mala kašika za kvasac
8 dag maslaca
2 dl toplog mlijeka + 3 velike kašike za kvasac
1 dl kiselog vrhnja
4 velike kašike ruma
prstohvat soli
1 litra ulja za prženje
šećer u prahu za posipavanje
pekmez po želji za punjenje

PRIPREMA KROFNI:

1. Jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mlijeka
pomiješajte u zdjelici i lagano zagrijte. Izmrvite kvasac u mlaku mješavinu
mlijeka i šećera pa dobro promiješajte kašikom dok se kvasac ne otopi. Zatim
pospite s jednom velikom kašikom glatkog brašna i ostavite kvasac da se diže.

2. U veliku zdjelu uspite brašno. Poželjno je da zdjela bude
prostrana jer će se tijesto dizati u njoj. Napravite rupicu u brašnu pa u nju
stavite dignuti kvasac. Kuhačom ga umiješajte u brašno, a ako želite, nakon
toga tijesto možete obrađivati i mikserom.

Nakon što ste umiješali kvasac, u smjesu dodajte mlako
mlijeko, otopljeni maslac (također mlak), kiselo vrhnje sobne temperature,
jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

3. Mikserom dobro sjedinite sve sastojke. Smjesa mora biti
glatka i sjajna. Zatim pokrijte zdjelu krpom i ostavite tijesto na toplom da se
diže sat vremena.

4. Nakon dizanja istresite tijesto na pobrašnjenu površinu.
Zatim brašnom pospite i gornji dio. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na
debljinu od otprilike 1,5 centimetara.

Oštri okrugli kalup (promjer po želji, ovisno o tome želite
li velike ili male krofne) ili čašu tankog ruba umočite u brašno pa režite
okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu 30 minuta.

5. U veliku i dublju zdjelu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje
na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu.
Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje. Kada stavite tijesto u
ulje, pokrijte zdjelu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (mora biti zlatne boje), lagano
viljuškom ili drvenom kuhačom preokrenite krofnu na drugu stranu i tu stranu
pecite bez poklapanja zdjele. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u
ulju jer ćete tako izgubiti svijetli obruč.

6. Krofne pažljivo vadite iz ulja i stavljajte ih jednu
pored druge (nikako jednu na drugu) na protvan obložen papirnim ubrusima koji
će upiti višak masnoće. Kada se krofne ohlade, pospite ih šećerom u prahu.

SAVJETI:

Ako želite puniti krofne, odaberite pekmez ili drugo
punjenje po želji. Ubacite ga u slastičarsku špricu ili vrećicu s dužim uskim
nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.

Ako imate domaći neprskani limun ili narandžu, naribajte
koricu u smjesu prilikom izrade tijesta jer će ona dati posebnu aromu krofnama.
Obvezno ispecite i male ostatke tijesta nastalog prilikom rezanja okruglih
oblika jer će i oni biti fini zalogaj.

zosradio.ba/072info.com

spot_img

Povezani postovi

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...

Mirko Šenkovski Geronimo pokrenuo “Opus Live”, na koncertima širom regiona i “Romanija” u hard rocku

Mirko Šenkovski Geronimo je jedan od najtraženijih autora u...

Kolač zvani ‘nemam pojma’: Jednostavan, brz i bez pečenja

Ovo je vrlo jednostavan, jeftin i ukusan kolač, nema...

Trik zlata vrijedan u sezoni prehlada, otpušite nos za par sekundi

Jedan ljekar je podijelio jednostavnu vježbu od 30 sekundi...