Recept za savršene bosanske hurmašice

/

Recept za savršene hurmašice, slasticu koja uvijek obraduje
sve ukućane i podsjeća na naše nane i bake koje su ih često pravile.

Sastojci:

– 450 g brašna
– 250 g margarina
– 100 g šećera
– 100 g kokosovog brašna
– 50 g oraha
– 1 kafena kašika praška za pecivo
– 2 jaja

Za zaljev:

– 800 g šećera
– par ploški limuna
– voda

Priprema:

Kašikom dobro umutiti razmekšali margarin. Dodati šećer i
umutiti.

Dodati jaja i sve fino sjediniti. Dodati kokosovo brašno i
prašak za pecivo, te izmiješati.

Postepeno dodajući 450 g brašna, zamijesiti lijepo tijesto.
Mjera je fantastična – brašna vam neće trebati ni gram više, ni gram manje.

Od gotovog tijesta otkidati loptice, pa ih zarolati.
Utisnuti orah, pa hurmašicu oblikovati na rende.

Hurmašice redati u nenauljen pleh. Peći na 180 stepeni dok
blago ne porumene. To je otprilike 20 minuta.

Kada su hurmašice gotove, spremiti zaljev. U šerpu sipati
800 g šećera i preliti vodom, tako da voda bude dva prsta iznad šećera.

Agdu kuhati 15-ak minuta. Pred kraj urezati tri, četiri
ploškice limuna.

Vrelu agdu preliti preko već prohlađenih hurmašica.
Pričekati par sati da hurmašice upiju zaljev i – uživati!

zosradio.ba/072info.com

spot_img

Povezani postovi

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...

Mirko Šenkovski Geronimo pokrenuo “Opus Live”, na koncertima širom regiona i “Romanija” u hard rocku

Mirko Šenkovski Geronimo je jedan od najtraženijih autora u...

Kolač zvani ‘nemam pojma’: Jednostavan, brz i bez pečenja

Ovo je vrlo jednostavan, jeftin i ukusan kolač, nema...

Trik zlata vrijedan u sezoni prehlada, otpušite nos za par sekundi

Jedan ljekar je podijelio jednostavnu vježbu od 30 sekundi...