Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun
je vitamina i tokom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima.
Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.
Unatoč impresivnom udjelu hranjivih sastojaka, kiseli kupus
obično jedemo samo preko zime jer spada u hranu koja se teže probavlja i nekima
može loše sjesti na želudac. Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele
godine jer izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom
vitamina.
Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od
2.000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana
čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je popularan
prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i svježi kupus vrlo zdrav,
kiseli ima daleko veće zdravstvene dobrobiti.
Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može
nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.
No, zašto je kiseli kupus tako odlična namirnica?
Vrlo je hranjiv
Nema toga što nema u kiselom kupusu – prepun je vitaminom C,
željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima, a ima
i nešto ugljikohidrata. S obzirom na to da prolazi fermentaciju, prirodni je
izvor probiotika, odnosno zdravih bakterija koje povoljno utječu na naš
probavni sustav i čuvaju naša crijeva od upala i infekcija.
Međutim, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa jer
može sadržavati puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli.
Poboljšava probavu
Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv
toksina, prekomjernih plinova, nadimanja i zatvora te su korisni u osoba koje
pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku ravnotežu u
crijevima, pogotovo kada je narušena uzimanjem antibiotika. Kiseli kupus stoga
može smanjiti ili spriječiti proljev.
Čuva imunitet
Bakterije u probavnom sustavu imaju velik utjecaj na
cjelokupno zdravlje u organizmu i s time i na imunološki sustav. Kiseli kupus
čuva imunitet i održava ga na visokom nivou, zato ga je dobro jesti tijekom
cijele godine, a pogotovo u razdobljima gripa i prehlada. Osim toga, jača
sluznicu crijeva, a jača sluznica bolje sprječava da neželjene tvari dospiju u
tijelo i izazovu kaos.
Liječi giht i čir na želucu
Rasol, sok dobiven kiseljenjem kupusa, prava je vitaminska
bomba koja može pomoći u liječenju gihta, astme, reume i mnogih probavnih
problema. Osim toga, od njega je koža čišća, a liječi i mamurluk.
Pomaže u mršavljenju
100 grama kiselog kupusa ima samo 18,6 kalorija što ga čini
idealnom namirnicom za one koji žele smršavjeti. Kiseli kupus bogat je
vlaknima, a takva hrana nas duže drži sitima, zbog čega kroz dan manje jedemo i
tako unosimo manje kalorija. Neke znanstvene studije pokazale su da određeni
probiotici u kiselom kupusu smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira kroz
hranu.
Jača kosti
Vitamin K2 u kiselom kupusu igra važnu ulogu u očuvanju
zdravlja kostiju. Preciznije, vitamin K2 aktivira dva proteina koja se vežu za
kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima, a jedno istraživanje dokazalo
je da ovaj vitamin smanjuje rizik od prijeloma kralježnice, kuka i fraktura
ostalih kostiju za 60 do 81 posto.
Kako se kiseli kupus kod kuće?
Prije kiseljenja kupusa potrebno je uzgojiti ili kupiti
kvalitetne glavice kupusa. Pazite da su plosnate (ako ga kiselite za sarmu),
čvrste, zdrave i teške oko 1,5 kilograma.
Šta vam sve treba:
– 30 kg kupusa
– kilogram soli
– papar u zrnu
– tri do četiri zrele dunje
– lovorov list
– duboka plastična posuda s poklopcem (kaca)
– pamučna krpa velike gustoće
– drvene letvice
– veliki kamen
– ribež
Postupak:
Prvo očistite glavice kupusa od vanjskih listova i operite
ih. Zatim odvojite glavice koje ćete ostaviti za sarmu (obično se ostavlja
3-6). Izdubite ih u sredini kako biste maknuli korijen i tu udubinu napunite
solju. Prvi red koji ide u posudu je naribani kupus.
Nakon što ste ga naribali i stavili na dno, posolite ga i
popaprite po želji. Na vrh dodajte nekoliko šnita dunje kako bi kupus bio žut i
dva lovorova lista. Na njega slažete glavice (najčešće stanu tri) i ponavljate
postupak dok ne potrošite sav kupus. Svaki sloj kupusa snažno pritisnite nečim
teškim, najbolje drvenim batom.
Preko kupusa nalijte hladnu vodu tako da ga prekrije oko dva
prsta. Na vrh stavite platnenu krpu i zataknite je uz rubove, na nju stavite
drvene letvice i na njih teški kamen da se glavice i naribani kupus ne bi
dizali. Posudu poklopite, a ako vam kamen viri van, posudu prekrijte starom
krpom ili stolnjakom.
Nakon tri sedmice do mjesec dana, provjerite je li kupus
kiseo – mora imati normalan miris, a rasol mora biti bistar.
Maknite kamen, letvicu i krpu i operite ih i po potrebi
dodajte vodu da prekrijete kupus. Sve ponovno vratite i složite u posudu i pokrijte
poklopcem. Kupus se najbolje kiseli na 12 do 18 °C, a posudu držite na
prozračnom mjestu gdje nema prašine.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba