Jesenja poslastica: Starinski recept za kesten pire

/

Kesten pire je univerzalna jesenja poslastica koji se
pravi širom svijeta.

Veoma je popularan na ovim prostorima, ali, posebno u
Mađarskoj.

S malo šlaga i slatkih ukrasa kesten pire poslastica je sama
po sebi, ali i odličan temelj na kojemu možete graditi svakojake slastice.
Pomognu li vam ukućani i svojim malim prstićima oljušte slatke plodove kuhanog
kestena, ukusni i zdravi kesten pire može biti pripremljen već za pola
sata.

Spremili smo vam super recept iz ‘kuharica’ naših starig, s
odličnim dodatkom – rumom. Uživajte!

Sastojci:

1 kg kestena
500 ml punomasnog mlijeka
2 vanilin šećera
20g bijelog šećera
25 ml ruma

Priprema:

Kestene zarežite nožićem oko 1mm dubine i stavljajte u
posudu u kojoj će se kuhati. Nalijte hladne vode tek toliko da prekrije
kestene, malo posolite vodu i stavite da se kuha u kipućoj vodi 15 do 20
minuta.

Potom ih ogulite. Najbolje se gule dok su još vrući, držite
ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.

Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte mleko, dodajte
šećer i rum pa kuhajte dok kesteni ne upiju mlijeko i dok se sve ne
sjedini miješajući.

Ako vam se čini da je smjesa pregusta dodajte još
mlijeka, a ako je prerijetka kuhajte malo duže. Kada kesteni upiju mlijeko
i napravi se gusta smjesa, provucite je kroz mašinicu za meso da biste dobili
rezance.

Ukrasite šlagom.

zosradio.ba/radiosarajevo.ba

spot_img

Povezani postovi

Ovo su najemotivniji horoskopski znakovi: Da li ste vi među njima?

Ako ste osoba koja otvoreno izražava emocije, ako ste...

Korijander, začin i čistač otrova iz organizma

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Korijander Coriandrum sativum je...

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...

Mirko Šenkovski Geronimo pokrenuo “Opus Live”, na koncertima širom regiona i “Romanija” u hard rocku

Mirko Šenkovski Geronimo je jedan od najtraženijih autora u...