Ništa na svijetu ne miriše bolje od tek pečenog hljeba ili kiflica. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude, zajedničke trenutke i porodicu na okupu. Kako je ovaj hladan period idealan za isprobavanje novih i vraćanje na one stare dobre recepte mi vam donosimo recept za kiflice, koje će vaši ukućani jesti i narednog dana.
Sastojci:
900 gr brašna tip 500,
kesica suhog kvasca (7gr),
2 jaja,
400 ml toplog mlijeka,
180 ml ulja,
kašika šećera,
kašičica soli
Priprema:
U jednu zdjelu dodajte toplo mlijeko pa zatim ulje, dva
bijelanca, jednu kašiku šećera i jednu kesicu suhog kvasca pa promješajte.
Postepeno dodajte jedan dio brašna i kašičicu soli pa mjesite uz dodavanje
ostatka brašna. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi izmjesite tijesto uz dodavanje
brašna po potrebi. Stavite nauljeno tijesto u naljenu zdjelu, poklopite
najlonom i ostavite na toplom da naraste. Najbolje bi bilo da testo ostavite
oko sat i po do dva sata. Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite
na sitnije dijelove. Oklagijom razvijajte četvrtasti oblik pa filujte omiljenim
nadjevom. Uz pomoć sjekača ili noža napravite proreze pa umotajte kiflicu.
Redakcija/zosradio.ba