Neka zamiriše cijela kuća: Recept za kiflice koje možete jesti i narednog dana

/

Ništa na svijetu ne miriše bolje od tek pečenog hljeba ili kiflica. Ovaj miris nas tješi, vraća u djetinjstvo podsjeća na neke drage ljude, zajedničke trenutke i porodicu na okupu. Kako je ovaj hladan period idealan  za isprobavanje novih i vraćanje na one stare dobre recepte mi vam donosimo recept za kiflice, koje će vaši ukućani jesti i narednog dana.

Sastojci:

900 gr brašna tip 500,

kesica suhog kvasca (7gr),

2 jaja,

400 ml toplog mlijeka,

180 ml ulja,

kašika šećera,

kašičica soli

 

Priprema:

U jednu zdjelu dodajte toplo mlijeko pa zatim ulje, dva
bijelanca, jednu kašiku šećera i jednu kesicu suhog kvasca pa promješajte.
Postepeno dodajte jedan dio brašna i kašičicu soli pa mjesite uz dodavanje
ostatka brašna. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi izmjesite tijesto uz dodavanje
brašna po potrebi. Stavite nauljeno tijesto u naljenu zdjelu, poklopite
najlonom i ostavite na toplom da naraste. Najbolje bi bilo da testo ostavite
oko sat i po do dva sata. Tijesto zatim prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite
na sitnije dijelove. Oklagijom razvijajte četvrtasti oblik pa filujte omiljenim
nadjevom. Uz pomoć sjekača ili noža napravite proreze pa umotajte kiflicu.

Redakcija/zosradio.ba

spot_img

Povezani postovi

Ovo su najemotivniji horoskopski znakovi: Da li ste vi među njima?

Ako ste osoba koja otvoreno izražava emocije, ako ste...

Korijander, začin i čistač otrova iz organizma

Korijander je najbolji čistač otrova i teških metala iz organizma. Korijander Coriandrum sativum je...

Koliko često biste trebali mijenjati četkicu za zube

Za održavanje zdrave dentalne higijene, pranje zuba najmanje dva...

Mirko Šenkovski Geronimo pokrenuo “Opus Live”, na koncertima širom regiona i “Romanija” u hard rocku

Mirko Šenkovski Geronimo je jedan od najtraženijih autora u...