Zavidovići: Svečano obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

/

U Zavidovićima je danas upriličena svečanost u povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nakon intoniranja himne i prigodnog obraćanja pomoćnika načelnika Idriza Alihodžića, delegacija Općine Zavidovići predvođena Općinskim načelnikom položila je cvijeće na Spomen-obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama OOR-a 1992.-1995. godine a zatim su to učinile i druge delegacije, udruženja i
pojedinci. Učenjem Fatihe i  minutom šutnje odata je počast šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama iz protekle agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona cvijeće je položila i počast poginulima odala Ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Sinanović. Ministrica Azra Sinanović građanima Zavidovića i Bosne i Hercegovine uputila je srdačne čestitke povodom 1. marta- Dana nezavisnosti.

Nakon toga uslijedio je program Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zavidovići. BZK „Preporod“ Zavidovići u saradnji sa osobljem i učenicima osnovnih i srednjih škola te vrtićima priredili su dostojanstveno polaganje cvijeća pod simboličkim nazivom „1.115 cvjetova za 1.115 urezanih imena“. Također, BZK „Preporod“ Zavidovići će sutra, 1. marta, u večernjim satima prirediti i izvođenje javnog vatrometa.

Potom su se brojni građani, delegacije i svečani defile djece i učenika uputili prema Spomeniku žrtvama nacizma i fašizma 1941.-1945. godine gdje je, također, položeno cvijeće i odata počast stradalim.

Zatim je u JU „Mješovita srednja škola“ u Zavidovićima organizovano puštanje u rad lifta – platforme za osobe/učenike s poteškoćama u razvoju.

Učenici JU „Osnovna škola Hajderovići“ u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine položili su cvijeće na Spomen obilježju u Pašin konaku i održali prigodan kulturno zabavni program. Također, vrijedni učenici OŠ „Hajderovići“ i područne škole u Rujnici imali su eko akciju i ličnim primjerom pokazali da svako pojedinačno može dati svoj doprinos uljepšavanju i očuvanju naše okoline.

Članovi Planinarskog društva „Tajan 1929“ Zavidovići u znaku obilježavanja ovog značajnog datuma iz naše prošlosti organizuju pohod na Vis u Maoči. Polazak je planiran 01.03.2022. godine u 8,00 sati.

Općinski načelnik Hašim Mujanović svim građanima Zavidovića i Bosne i Hercegovine kao i našoj dijaspori čestita 1. mart – Dan nezavisnosti naše jedine domovine Bosne i Hercegovine. Obilježavanjem ovog značajnog datuma evociramo uspomene iz naše, ne tako daleke, prošlosti kada su građani Bosne i Hercegovine na referendumu održanom prije 30 godina, tj. 29. februara i 1. marta 1992. godine, odabrali da žive i privređuju u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Također, obilježavanjem 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine sjećamo se svih onih koji su u temelje naše slobode ugradili svoje živote i dijelove svog tijela. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti njihovu žrtvu i vitešku borbu naših slavnih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine za odbranu naše domovine. Općinski načelnik naglašava da i u ovom vremenu mira trebamo voljeti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i moramo je braniti od zlih sila koje na nas neprestano nasrću. Istovremeno, zajedničkim djelovanjem i radom u korist zajednice trebamo nastaviti izgrađivati naše Zavidoviće i našu Bosnu i Hercegovinu. U tome ćemo, uz Božiju pomoć i uspjeti, saopćeno je iz Općine Zavidovići.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

U TEŠNJU SE ŽIVI INKLUZIJA: Veliki maskenbal obradovao mališane

Veselo je danas bilo u Tešnju. Velikim maskenbalom i...

Almir Kopić novi je komandir Policijske stanice Tešanj

Dana 10. oktobra 2024. godine, Almir Kopić, dugogodišnji inspektor...

SDP Tešanj: Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP Tešanj oštro osuđuje nedavni incident u kojem...

Tešanjski policajci uhapsili četiri osobe zbog 12 krađa, tragaju za još jednom

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su poduzimali intenzivne mjere...