Zavidovići: Stvaranje boljeg poslovnog ambijenta imperativ za općinsku administraciju

/

Sezona građevinskih radova, ove godine počela je nešto kasnije kalendarski zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su zahvatile cijeli region.

Slično je bilo i u općini Zavidovići gdje su pravi radovi počeli ovih dana. Prema riječima Načelnika općine Zavidovići Hašima Mujanovića, dinamika infrastrukturnih radova na području ove općine nastavljena je kontinuitetom iz prethodnih godina.

”Mi smo u prethodnom periodu realizovali jedan od značajnijih projekata, koji treba da unaprijedi poslovni ambijent u samom gradu, a to je izgradnja betonskog zida u poslovnoj zoni Ekonomija-Batvice i na taj način stvoreni su uslovi za otvaranje novih poslovnih kapaciteta. Nastavak infrastrukturnih radova je u toku i trenutno se na tom području izvodi i asfaltiranje prilaznih puteva a istovremeno smo uradili i projekat odvodnje oborinskih voda, obzirom da to dosada nije bilo riješeno ili je bilo riješeno na jedan nezadovoljavajući način, tako da smo pripremili projektnu dokumentaciju i očekujemo da će i taj projekat biti završen. ” – kazao je za ZOS radio Hašim Mujanović, Načelnik općine Zavidovići.

Poplave koje su tokom maja zahvatile veći dio naše zemlje donijele su nove probleme i za Općinu Zavidovići, koja se proteklih godina često bori sa saniranjem šteta od poplava.

”Prema preliminarnim procjenama ovogodišnja šteta je bila preko 800 hiljada KM. Međutim, naknadne padavine su prouzročile novu štetu. Prethodne štete uspjeli smo sanirati u velikoj mjeri a procjene su da štete sigurno prelaze iznos od 1,5 miliona KM. ” – riječi su Načelnika Općine Zavidovići Hašima Mujanovića.

Većina općina kako u BiH tako i u regionu se suočava sa sve većim odlaskom radno sposobne snage. Kako smo saznali u razgovoru sa Općinskim načelnikom ni ova općina nije pošteđena ovog fenomena.

”Otvorili smo razgovore sa privrednim sektorom, obzirom da njih ponajviše pogađa to, dakle odlazak radne snage koja je ipak radna snaga sa iskustvom. Međutim, toj radnoj snazi treba dati određenu novčanu naknadu na kraju mjeseca. Dakle ukoliko radnici budu zadovoljni sa iznosom mjesečnog primanja sigurno da neće razmišljati o odlasku ili će razmišljati u jednoj manjoj mjeri. Činjenica je da sve više mladih napušta ne samo Općinu Zavidoviće nego i sve druge općine i gradove u okruženju i mi preduzimamo mjere onoliko koliko to mi možemo. ” – pojašnjava Općinski načelnik.

Kako smo saznali u toku razgovora Općina Zavidovići zajedno sa OV i Načelnikom Hašimom Mujanovićem se trudila da rastereti privredne subjekte kroz oslobađanje od općinskih taksi i različite subvencije a kako bi se privrednom sektoru omogućilo da radnicima obezbjede bolje plaće.

Zasigurno da je Općina Zavidovići jedna od rijetkih u BIH koja se odlučila na ovakav potez a kako bi spriječila odliv mladosti sa svog područja. Stvaranje dobrog poslovnog ambijenta ali i dobar život stanovništva ostaju na vrhu liste prioriteta ove Općine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

U TEŠNJU SE ŽIVI INKLUZIJA: Veliki maskenbal obradovao mališane

Veselo je danas bilo u Tešnju. Velikim maskenbalom i...

Almir Kopić novi je komandir Policijske stanice Tešanj

Dana 10. oktobra 2024. godine, Almir Kopić, dugogodišnji inspektor...

SDP Tešanj: Oštro osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule u Tešnju

OO SDP Tešanj oštro osuđuje nedavni incident u kojem...

Tešanjski policajci uhapsili četiri osobe zbog 12 krađa, tragaju za još jednom

Policijski službenici Policijske stanice Tešanj su poduzimali intenzivne mjere...