INTERVJU SA: Muharem Saračević – direktor MSŠ Tešanj

/

Obrazovanje igra značajnu ulogu u podršci i pomoći odraslima koji žele da razviju nove vještine i stvarajući preduslove za perspektivan razvoj svoje karijere.Shodno tome u emisiji ” INTERVJU SA..”  pričali smo sa direktorom Mješovite srednje škole Tešanj, gospodinom Muharemom Saračevićem. 

U Mješovitoj srednjoj školi Tešanj, uvijek se nešto radi. Učenici ovdje nisu samo učenici, već pravi stručnjaci za poslove koje obavljaju. Praktična nastava, moderne tehnologije, i oprema kakvu nemaju niti neki fakulteti.

Ove godine bit će upisano 980 do 990 učenika u Srednju Mješovitu školu u Tešnju.  U odnosu na broj prošle godine to  je povećanje za  5%.

U ovoj školi pišu se projekti, povlače sredstva iz europskih fondova, zbog čega je sve više razloga zbog kojih bi ova škola trebala biti model prema kojem će se reformirati i druge školske ustanove u BiH.

“Najponosniji sam na projekte što radimo zajedno sa učenicima, pokušavamo da sva ta znanja i vještine koji naši profesori stiču na raznim seminarima kroz obuke prenesu i na naše učenike,i da oni učestvuju kao dio tima. Jedan od posjednih projekata Tehničko i stručno obrazovanje u općini Tešanj – od dobre do bolje prakse” 

“Veliko učešće u ovom projektu su uzeli naši profesori i eksperti iz cijele BiH a s druge strane uključeni su i učenici. Ovaj projekat po samom nazivu treba da, da odgovor da u Općini Tešanj u Mješovitoj srednjoj školi zaista se radi kvalitetno,stručno, da škola ima veliki napredak i da uvijek može više.” – rekao je direktor Saračević.

Tehnološki napredak koji je iz dana u dan veći uslovljava potrebu za savremenim stručnim kadrom koji će rukovati mašinama, uređajima i opremom, a ta oprema i uređaji nisu ili ne funkcionišu kao prije 20, 30, 40 ili više godina kao što se u tom periodu učilo i obučavalo. S toga je neophodno snažno pratiti savremena dostignuća. 

“Sa Češkom ambasadom imamo jedan projekat koji radimo  “Sunčeva energija”-  kao jedan model škole kako će se raditi ubuduće.  Mnoge aktivnosti su vezane za ovaj projekat a jedna od njih je studija izvodljivosti.”

Postoji jaz između obrazovanja i rada, s jedne strane imamo hiperprodukciju kadrova s druge strane nemamo kvalitetnu stručnu radnu  snagu, i to bi trebalo unaprijediti, Također, postoji slaba povezanost škole i privrede, ovaj projekat  treba da odgovori na mnoga pitanja, da radimo na obuci mentora, profesora, da radimo programe za stručno osposobljavanje samih mentora u firmama, da unaprijedimo svoje saradnje. ” ističe Muharem Saračević. 


Mješovitu srednju školu Tešanj posjetila  je ambasadorica Švicarske u BiH NJ.E. Andreu Rauber Saxer. 


Tokom posjete ovoj obrazovnoj instituciji između ostalog se razgovaralo o nastavku saradnje, koja je u proteklom periodu bila izuzetna. Kroz projekat ”Tehničko i stručno obrazovanje u općini Tešanj – od dobre do bolje prakse“ podržanog od strane Švicarske vlade i Programa PrilikaPlus, mentori  iz ŠC Velenje napravili  su program  obuke koji je  organizovan za  nastavnike praktične  i stručno- teorijske nastave iz više  škola Zeničko-Dobojskog kantona u prostorijama MSŠ Tešanj.


Svakako vrijedi istaknuti da Mješovita srednja škola zajedno sa menadžmentom i uposlenicima ove škole kontinuirano radi na usavršavanju nastavnih procesa a koje čini u sinergiji sa zahtjevima koji dolaze iz privrednog sektora.


Uređuje i vodi:
Medina Hadžić/Zosradio

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Poboljšanje infrastrukture u Poslovnoj zoni Mravići

U proteklom periodu, u Poslovnoj zoni Mravići realizirane su...

Apel za dobrovoljne davaoce krvi: u Tešnju Hitno potrebna krvna grupa A+

Crveni križ Tešanj upućuje hitan apel za dobrovoljne davaoce...

BOLAN IMA SAMO JEDNU ŽELJU, A ZDRAV IH IMA 1001! – PRIČA ONKOLOŠKOG PACIJENTA IZ TEŠNJA

Poštovana gospodo na vlasti, znam da vam u ovoj...

Asima Halilović: Trenerica, sutkinja, ali i uspješna studentica – kako spojiti streljaštvo i mašinstvo

Asima Halilović, mlada i uspješna sportistkinja iz Tešnja, može...