Mikrovalna pećnica je itekako koristan kuhinjski uređaj jer
za nekoliko minuta možete podgrijati hranu. Ipak, postoje određene namirnice
koje ne biste trebali podgrijavati u njoj.
Kako prenosi magazin Daily Meal, kapsaicin koji se nalazi
u chili papričicama isparava kada je izložen visokim temperaturama.
Iako papričice neće “eksplodirati”, zbog kapsaicina će vas zaboljeti
stomak i dobit ćete dijareju.
Hot dogovima također nije mjesto u mikrovalnoj. Prema
istraživanju objavljenom u časopisu Food Control, obrađeno meso koje se podgrijava u
mikrovalnoj može dovesti do oksidacije holesterola, a on je povezan s bolestima
srca.
Svako od nas je barem jednom zaboravio izvaditi meso iz
zamrzivača kako bi se odledilo dok ne dođe vrijeme za pravljenje ručka ili
večere. Tada nam se kao dobra ideja čini staviti ga u mikrovalnu na nekoliko
minuta. Međutim, Readers Digest izvještava da ovo može biti opasno ukoliko se
toplina ne rasporedi ravnomjerno. Neka mjesta bi mogla ostati smrznuta, a u tom
slučaju se javljaju bakterije koje su opasne po organizam.
Istraživanje objavljeno u Journal of the Science of
Food and Agriculture pokazalo je da mikrovalna uništava veliki broj nutrijenata
koji se nalaze u brokulama i sličnom povrću. Savjetuje se da ove
namirnice kuhate na pari kako biste uspjeli zadržati sva zdrava svojstva.
Dozvoljeno je podgrijavati krompir, ali ipak morate
biti na oprezu. Ukoliko ga pustite da se ohladi do kraja i onda ponovo
zagrijete u mikrovalnoj, može doći do botulizma – trovanja koje je opasno po
život.
zosradio.ba/klix.ba