Sečuanski papar naziva se još kineski korijandar,
a sastavni je dio azijske kuhinje. Ima limunastu notu koja se dobro kombinira
sa slanim i slatkim jelima…
Sečuanski papar važan je začin kineske i indijske kuhinje
koji se koristi za začinjavanje slanih i slatkih jela. Osim lagane ljutine,
nema baš poveznice s klasičnim paprom.
Dobiva se od dvije vrsta biljaka iz roda
Zanthoxylum, zbog čega ima laganu citrusnu notu koja se dobro kombinira s
gljivama i mahunarkama, ali i egzotičnim slasticama, piše Večernji.hr.
U narodnoj kineskoj medicini taj se začin stoljećima
koristio kao uništavač loših bakterija, pa je posebno popularan među
siromašnijim stanovništvom, koje katkad ne može birati porijeklo i svježinu
namirnica.
Usto, ljuti su začini poznati i kao “čistači crijeva”,
koja čiste od neželjenih nametnika. Novija istraživanja pokazala su da je ovaj
začin izvrstan alat u mršavljenju te suzbijanju celulita. Kako ga
upotrebljavati?
Sečuanski papar u zrnu najbolje je lagano tostirati u tavi
pa potom samljeti u mužaru. Za začinjavanje jela koriste se samo ljuske, a
blistava crna zrna bacaju se jer imaju gorak okus i teksturu nalik na pijesak
koja može upropastiti okus hrane.
Začin se obično dodaje na kraju kuhanja, a osobito se dobro
kombinira sa zvjezdanim anisom te đumbirom u pripremi azijskih slastica. U
kombinaciji s čilijem u prahu dobiva se moćna kombinacija za začinjavanje
egzotičnih jela. Neki tvrde da sečuanski papar u ustima izaziva senzacije
slične gaziranim pićima.
Nakon konzumacije može se primijetiti peckanje, otupjelost i
lagano “zujanje”. Pripazite u doziranju jer ovaj papar ima alkalnu
pH-vrijednost, pa veće konzumacije mogu izazvati trnce i obamrlost usana.
zosradio.ba/radiosarajevo.ba