Namirnice koje se često koriste, a sadrže više šećera nego što se mislilo

/

Stručnjaci ženama preporučuju da dnevno unose samo 24 grama
šećera, dok je muškarcima dopušteno do 36 grama.

Poznato je da su gazirana pića bogata šećerom, samo jedna
limenka takvog pića sadržo skoro 40 grama šećera.

Ali mnogima nije poznato da kupovna krem supa od paradajza
može da sadrži do 20 grama šećera po obroku, a vaš sok od jabuke, čak i ako je
označen kao nezaslađen, ima oko 25 grama šećera u samo jednoj čaši, piše Bright Side.

Za pojedine namirnice nikada ne biste rekli da sadrže
šećere, i to više od preporučene dnevne doze.

Gotove supe

Pomislili biste da bi supa iz prodavnice mogla da bude
zdrava kombinacija vode i hranljivog povrća. Ali ako proučite sastav,
primijetićete da se u samo jednoj takvoj supi može naći više šećera od
preporučene dnevne doze.

To je posebno često kod krem supa od paradajza gdje se šećer
koristi za uravnoteženje kiselosti paradajza.

Nemasni jogurt

Iako hrana s niskim udjelom masti može da bude primamljiva
za one koji pokušavaju da žive zdravijim životnim stilom, trebalo bi da
razmislite o konzumiranje takvih namirnica, naročito kada je reč o jogurtu.

Porcija punomasnog običnog jogurta ima skoro pet grama
šećera, dok porcija grčkog jogurta može da imat šest do 12 grama šećera.

Dodavanje šećera u hranu s niskim udjelom masti koristi se
kako bi se nadoknadio gubitak ukusa i konzistencije, a mnogi jogurti s niskim
udjelom masti sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili
kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze.

Preliv za salatu s manje masnoće

Slično jogurtu, i prelivi za salate koji imaju manje masnoća
i kalorija sadrže povećane količine šećera.
Dvije kašike omiljenog preliva za salatu iz prodavnice mogu da sadrže sedam do
10 grama dodatog šećera. Zbog toga stručnjaci preporučuju da sami napravite
preliv za salatu kod kuće da biste bili sigurni da nema dodatih šećera,
konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka.

Kečap

Ovaj sos je jedan od najpopularnijih širom svijeta. Međutim,
jedna kašika kečapa ekvivalentna je stavljanju cijele kocke šećera u usta. On
sadrži približno četiri grama šećera po kašičici, a većina komercijalnih kečapa
sadrži i značajne količine kukuruznog sirupa, koji se povezuje sa gojaznošću i
bolestima srca.

Maslac od kikirikija

Maslac od kikirikija je popularan izvor proteina. Iako
prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge
komercijalne varijantne dopunjene su nezdravim uljima i dodatim šećerima. Neke
čak mogu da imaju do osam grama šećera u samo dvije kašike.

Suvo voće

Suvo voće smatra se zdravim međuobrokom. Ono je bogato
vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad se plodovi voća
dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere sabijenim u
smežurano voće, zbog čega su bogati prirodnim šećerima.

 zosradio.ba/Buka


spot_img

Povezani postovi

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...

Čuda drevnog svijeta: Od piramida do visećih vrtova Babilona

Danas svijet izgleda mnogo drugačije nego što je to...