Maslinovo
ulje je postalo sastavni dio naše trpeze. Koristimo ga za sve, od salata do
pripreme raznih jela. U ishranu smo ga ubacili jer je jako zdravo, ali i zbog
činjenice da hrani daje ljepši ukus.
Maslinovo
ulje predstavlja sastavni dio mediteranske ishrane koja predstavlja jednu od
najzdravijih tipova ishrane na svijetu.
U
ovom tekstu ćemo probati da Vam objasnimo zašto je ovo ulje tako zdravo.
Šta
je to maslinovo ulje?
Maslinovo
ulje se dobija cedjenjem maslina između presa. Korišćenje i proizvodnja
maslinovog ulja datiraju još iz vremena pre Hrista u doba starih Grka ( sećate
se onih amfora ).
Takodje,
maslinovo drvo predstavlja jedno od najdugovečnijih drveta i može da doživi od
500 do 1500 godina.
Koje
je ulje najzdravije?
Ekstra
djevičansko maslinovo ulje predstavlja najzdravije ulje. Ono se proizvodi
hladnim cijeđenjem maslina bez temperature ili nekog drugog hemijskog procesa.
Zato
je ono najskuplje ali sadrži najveći broj zdravih supstanci.
Od
čega se sastoji ekstra djevičansko maslinovo ulje?
Ekstra
djevičansko maslinovo ulje sadrži :
1.
73% mononezasicene masne kiseline, mononezasicene masne kiseline se ubrajaju u
nezasicene masne kiseline i one nas štite od kardiovaskularnih bolesti i mogu
da spuste vrijednosti lošeg LDL holesterol i eventualno povećaju vrijednosti dobrog
HDl holesterola
2.
11 % polinezasicene, koje se takođe ubrajaju u nezasićene masne kiseline i
dobre su za naš kardiovaskularni sistem
3.
16 % zasićene masne kiseline, ove masne kiseline se ubrajaju u opasne masne
kiseline koje dokazano, u prevelikom unošenju, mogu da povećaju vjerovatnoću
razvoja kardiovaskularnih bolesti
4.
Veliku količinu antioksidanata i vitamina E
Zašto
je maslinovo ulje zdravo?
Činjenica
da je ovo ulje bogato nezasićenim masnim kiselinama i da sadrži dosta
antioksidansa govori u prilog tome da je ono dobro u spriječavanju
kardiovaskularnih bolesti ( angina pectoris, infarkt srca…) i razvoju drugih
hroničnih bolesti.
Ali
ne možete posmatrati samo ulje kao čarobni napitak koji će riješiti sve vaše
probleme vezane za srce i krvne sudove.
Istraživanja
koja su rađena vezano za ovo ulje su prije svega rađena u kontekstu
mediteranske ishrane.
Otkriveno
je da ljudi koji žive na Mediteranu imaju manju vjerovatnoću za razvoj
kardiovaskularnih bolesti.
Jedan
od razloga za to je i naravno maslinovo ulje koje predstavlja osnovno ulje u
njihovoj ishrani, ali i cjelokupna ishrana koja se bazira na ribi, orašastim
plodovima, voću i povrću, te manjim, a češćim obrocima.
Sve
to, uključujući i plivanje na moru, potpomaže maslinovom ulju i njegovom
zdravom uticaju na oganizam.
Tako
da ne možete da očekujete da vam ulje pomogne u smanjivanju holesterola a da
pri tome cjelokupnu ishranu ne prilagodite mediteranskoj.
Da
li može da se sprema na maslinovom ulju?
Da,
na njemu može da se sprema. Obratite pažnju na emisije u kojima svjetski kuhari
pripremaju hranu i vidjet ćete da oni koriste ovo ulje.
Velika
količina mononezasićenih masnih kiselina, čini ulje pogodnim za kuhanje jer su
nezasićene masne kiseline otporne na toplotu.
Takodjer,
ekstra djevičansko ulje se pretvara u dim na temperaturu od oko 190 do 207
Celzijusovih stepeni što ga takodjer čini pogodnim za najveći broj načina
pripreme hrane.
zosradio.ba/savetilekara.rs