Nedostatak željeza, najčešći poremećaj nutritivnog statusa: Evo šta jesti, a šta izbjegavati

/

Prema podacima, anemija uzrokovana manjkom željeza, najčešći
je poremećaj nutritivnog statusa u svijetu.

Kompleksan je odnos između anemije i hrane koju jedemo, ne
radi se samo o unosu namirnica bogatih željezom i tome kako je organizam
sposoban njega apsorbirati, prenosi msn.com.

Ovo su primjeri namirnica koje će poboljšati apsorpciju
željeza ili je pak smanjiti.

Kafa

Kafa se može umiješati u proces apsorpcije, pa čak i pohranu
željeza u organizmu. Polifenoli su odgovorni za taj utjecaj, pa ako kafu
popijete sat prije obroka to bi mogao biti dobar način da spriječite negativan
utjecaj na apsorpciju željeza.

Jaja

Dok je žumanac prirodan izvor željeza, jaja sadrže protein
phosvitin koji veže željezo i time se ono teže probavlja. On može i spriječiti
apsorpciju željeza iz drugih namirnica. Dobra je vijest da vitamin C pomaže da
se željezo iz namirnica koje ste pojeli oslobodi, pa je čaša limunade pravi
izbor uz omlet od jaja.

Mlijeko

Kalcij iz mliječnih proizvoda može se također umiješati u
apsorpciju željeza, ali na sreću, efekt je kratkotrajan. Najbolje je da
mliječne proizvode konzumirate nekoliko sati prije obroka bogatog željezom.

Hljeb

Hljeb sa žitaricama odličan je način za unos više
nutrijenata, ali kako oni sadrže kiselinu koja se miješa u apsorpciju željeza,
bolja je opcija hljeb druge vrste ili dodatak vitamina C obroku.

Čaj

Čaj je pun tanina polifenola koji će utjecati na apsorpciju
željeza, a to se ne odnosi samo na crni čaj već i na napitak od kamilice i
nane. Ne morate se odreći čaja, ali ga nemojte piti uz obrok.

Maslinovo ulje

Iako je jedna od zdravijih namirnica, sadrži kvercetin koji
negativno djeluje na apsorpciju željeza. No, kako štiti zdravlje srca i krvnih
žila, nemojte ga jesti uz biljne izvore željeza.

Kurkuma

Kurkuma je jedna od namirnica koja je bogata polifenolima te
se zato loše slaže s apsorpcijom željeza. Kurkumin iz kurkume veže se za
željezo, pa se teže apsorbira, posebno ako imate nizak nivo željeza.

Limun

Kao i mnogi citrusi, limun je pun vitamina C koji pojačava
apsorpciju željeza iz hrane. Vitamin C će se uništiti kuhanjem zato je najbolje
popiti čašu limunade prije obroka.

Tamna čokolada

Sigurno se radi o dobrom primjeru namirnice koja sadrži
željezo. Zrna kakaa puna su željeza, ali i polifenola, no kako se oni gube
tokom fermentacije, gube si polifenoli, pa će se željezo puno bolje razgraditi
u organizmu.

Pistaciji

Pistaciji su prepuni željeza, a za razliku od sličnih
plodova imaju jako malo kalcija koji ometa apsorpciju željeza, pa ga čini
idealnom namirnicom.

Dinja

Dinja je idealan primjer namirnice koja poboljšava
apsorpciju željeza u organizmu. Kako je i izvrstan desert, savjet je da se
dinjom zasladite nakon obroka koji je uključivao namirnice bogate željezom.

zosradio.ba/072info.com

spot_img

Povezani postovi

Ovi kozmetički proizvodi mogu biti veoma opasni za zdravlje, a koristimo ih svakodnevno

Mnogi se ne bi osjećali dobro da napuste dom,...

Zašto je važno hodati nakon obroka? Dovoljno je tek pet minuta

Kratka šetnja nakon obroka može vam pomoći na više...

Prirodni eliksir: Potrebna su vam dva sastojka za napitak koji čisti jetru i reguliše probavu

Svako jutro, prije doručka, možete pripremiti prirodni napitak koji...

Čuda drevnog svijeta: Od piramida do visećih vrtova Babilona

Danas svijet izgleda mnogo drugačije nego što je to...