Malo tko ne voli hljeb, no koliko hljeba je previše hljeba?
Hljeb je obično namirnica koja se prva izbacuje iz prehrane
kada krenemo s dijetom. Čak i ako ne pokušavate smršavjeti moguće je da jedete
previše hljeba, a ovo su nuspojave koje bi to moglo izazvati.
Bit ćete gladniji
U ovom slučaju bitno je koji hljeb jedete. Naime, on je
bogat ugljikohidratima, a bijeli hljeb ima posebno visok glikemijski indeks.
Jedna studija pokazala je kako hrana s visokim glikemijskim indeksom može još
pogoršati osjećaj gladi i poticati prejedanje, što nije nešto što želite raditi
nakon što se pojeli hrpu hljeba.
Nagli rast šećera u krvi
Ako pojedete cijelu košaru hljeba, to može rezultirati
naglim porastom šećera u krvi. Važno je imati na umu da takvi česti skokovi
mogu doprinijeti riziku od dijabetesa tipa 2. “Bijeli hljeb je od rafiniranog
zrna i visoki glikemijski indeks može dovesti do rasta šećera u krvi”, rekla je
dijetetičarka Lori Zanini.
Debljate se
Osim što hljeb može dovesti do prejedanja i žudnji koje mogu
uzrokovati da dobijete nekoliko kilograma, bijeli hljeb nema vlakana i
nutrijenata. To znači da ga tijelo brzo probavlja i da ne dobivate vlakna koja
su bitna za organizam kako biste dulje ostali siti. Umjesto toga ste nakon
bijelog hljeba brzo gladni i unosite više kalorija.
Zatvor
Još jedna loša strana unošenja premalo vlakana u organizam
je zatvor. Problemi s probavom mogli bi doći uz konzumiranje previše bijelog
hljeba.
Napuhnutost
Bijeli hljeb može biti prepun natrija, a to je posebno loše
ako pojedete nekoliko šnita odjednom. Posebno bogat natrijem je kruh koji
poslužuju u restoranima. Konzumiranje toliko soli može dovesti do napuhnutosti
što može biti prilično neugodno i bolno, piše Eat This.
zosradio.ba/072info.com